«УПЦ і РПЦ одне ціле», – член синоду РПЦ митрополит Вікентій

РПЦ намагається посилити російський вплив та контроль над церквою в Україні.

22.11.2023
«УПЦ і РПЦ одне ціле», – член синоду РПЦ митрополит Вікентій

Про це повідомляє Духовний Фронт України.

У РПЦ заявили, що архієреї УПЦ (МП) з тимчасово окупованих територій України зверталися до Московського патріархату про переведення їх єпархій у безпосереднє підпорядкування Патріарху Московському Кірілу (Гундяєву), проте рішення буде прийматися “при необхідності”. Про це повідомив росЗМІ постійний член Священного синоду РПЦ, голова Середньоазіатського митрополитського округу митрополит Вікентій (Морар).

“Деякі звернення були, багато було, від священиків, від мирян, від архієреїв. При необхідності ми прийматимемо рішення”, – сказав він, відповідаючи на запитання, чи надходили до РПЦ звернення від єпархій УПЦ (МП) про переведення їх у пряме підпорядкування Кірілу.

За його словами, Крим теж не одразу був узятий під омофор Кіріла. “Ми не вважали це за потрібне, тому що Українська православна церква та Російська православна церква – одне ціле. Кримчани написали лист патріарху, тому що вони не могли поїхати до Києва вирішувати свої питання”, – зазначив він.

Це може розглядатися як чергова спроба РПЦ посилити свій вплив та розколоти українців у складному геополітичному контексті. Перехід єпархій на території України під омофор РПЦ може сприйматися українцями як прояв російської експансії та втручання у внутрішні справи України.

У червні 2022 року кримські єпархії УПЦ (Джанкойська, Сімферопольська та Феодосійська) після їх звернень були прийняті у безпосереднє підпорядкування патріарху Московському та “об’єднані” у Кримську митрополію РПЦ. Після цього таке ж рішення було ухвалено синодом щодо Бердянської єпархії УПЦ на території Запорізької області та Ровеньківської єпархії тимчасово окупованої Луганщини. Проте кілька інших єпархій, зокрема Луганська та Донецька, досі мають колишній статус, зберігаючи номінальний зв’язок із УПЦ (МП).

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.