70 % українців вважають, що УПА заклала традицію спротиву агресору

Центр досліджень визвольного руху оприлюднив результати соціологічного опитування українців про знання та сприйняття Української повстанської армії та її головного командувача Романа Шухевича.

29.10.2023
70 % українців вважають, що УПА заклала традицію спротиву агресору

Соціологічне опитування провели Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Київський міжнародний інститут соціології протягом вересня-жовтня 2023 року. Про це повідомили на сайті Центру.

Під час опитування респондентам поставили ряд запитань із метою визначення сприйняття та рівня обізнаності українців про УПА та її генерала Романа Шухевича.

На питання «Чи знаєте Ви, чули що-небудь, читали або бачили про Романа Шухевича?» 52 % респондентів відповіли ствердно, 44 % — заперечно. 90 % опитуваних стверджують, що знання українців про Романа Шухевича є спотвореним радянською і російською пропагандою.

На питання «Чи знаєте Ви, чули що-небудь, читали або бачили про Українську повстанську армію (УПА)?» 72 % опитуваних відповіли ствердно, 23 % — заперечно.

Показово, що 70 % респондентів (з тих, хто знає про УПА) заявили, що Українська повстанська армія заклала традицію спротиву агресору.

Зокрема, опитування демонструє зміну ставлення українців до постаті Романа Шухевича та УПА після початку повномасштабної війни Росії проти України. З тих респондентів, хто обізнаний про їх діяльність, до повномасштабного вторгнення 63 % скоріше позитивно ставилися до постаті Романа Шухевича, після — 76 %.

Позитивні зміни фіксує і ідентичне опитування щодо УПА: до початку великої війни Росії проти України 58 % опитуваних ставилися скоріше позитивно, після — 73 %.

Окрім цього, 87 % респондентів заявили, що Роман Шухевич має бути в Українському національному пантеоні. 67 % виявили бажання, щоб у їхньому населеному пункті був музей, присвячений боротьбі УПА, а 92 % вважають, що в майбутньому Національному музеї війни за незалежність має розповідатися про боротьбу УПА.

Результати соціологічного опитування представив професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

«Ми пройшли колосальний шлях у відновлення історичної правди щодо УПА. Другий крок – донесення цієї правди. Лише 26% респондентів вважають, що в школі вивченню УПА приділено достатньо уваги (43% вважають, що недостатньо). Лише 20% вважають достатнім рівень соціальної підтримки учасників OУН та УПА з боку держави (41% вважають його недостатнім). Ми не маємо обходити і трагічних, болісних сторінок. До прикладу, 86% мало або нічого не знають про польсько-український конфлікт під час Другої світової війни. Тобто попереду ще багато роботи», – наголосив він.

«Ми спостерігаємо серйозну переоцінку минулого. Історія УПА стає одним із ключових елементів нашої національної памʼяті. Як свідчить опитування для понад 70% українців ця історія стала досвідом і заклала традицію спротиву агресору та захисту незалежності», — зауважила програмна директорка Центру досліджень визвольного руху Ярина Ясиневич.

Керівниця проєкту, авторка біографії Романа Шухевича Олеся Ісаюк пояснює, що війна спровокувала запит на вивчення історії про боротьбу за незалежність.

«Зростає кількість обізнаних з постаттю Романа Шухевича та УПА, втім для формування стійких уявлень та опірності до совєтських та російських міфів потрібна ще тривала робота істориків та медіа», – розповіла Олеся Ісаюк.

Центр досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду працює над проєктом «Досьє Шухевича: пропаганда, стереотипи, дезінформація», що руйнує міфи про генерала УПА. Зокрема, скоро можна буде побачити виставку, яку команда створить за результатами проєкту.

Проєкт створюють за підтримки Українського культурного фонду.

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.