Українців закликали підписати петицію щодо недопуску передачі лісів громад акціонерному товариству

Новий законопроєкт про передачу лісів від народу до Акціонерного товариства – це великі втрати, як для місцевих бюджетів, так і для великої кількості лісівників комунальних лісогосподарських підприємств, які стануть безробітними.

02.03.2023
Українців закликали підписати петицію щодо недопуску передачі лісів громад акціонерному товариству
Фото: умовне

Відповідну петицію зареєстрували на сайті президента України. 

Постанова Кабінету Міністрів України від 7 вересня 2022 року № 1003 «Деякі питання реформування управління лісової галузі» запустила реформу лісової галузі України, зокрема утворення державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» та приєднання до нього спеціалізованих державних лісогосподарських підприємств.

Автор зазначає, що цей законопроєкт суперечить нормам Основного Закону України – Конституції України. Всупереч ст. 7, ст. 13 Конституції України розробником законопроєкту до об’єктів управління державної власності в лісовій галузі включено об’єкти, що є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст областей, тобто українського народу, а саме комунальні землі та ліси.

Всупереч вимогам частини першої статті 13 Конституції України законопроєкт позбавляє український народ, як власника природних ресурсів України, інтереси якого представляють територіальні громади, права володіти, користуватись та розпоряджатись майном.

“Така законодавча ініціатива Державного агентства лісових ресурсів України нівелює саму ідею децентралізації влади, позбавляючи органи місцевого самоврядування права брати участь у процесі реалізації державної політики у сфері лісових відносин, а місцеві бюджети – отримувати прибутки від провадження комунальними підприємствами лісогосподарської діяльності”, – додають у петиції. 

Автор петиції закликав главу держави зупинити передачу лісів до акціонерного товариства і “не допустити ігнорування такого важливого інституту як право власності, встановлене і захищене Конституцією України, іншими законами України, яке є непорушним”.

Петицію можна підписати за посиланням

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.