Українці попри війну продовжують споживати російські новини. Опитування

Водночас, за даними дослідження міжнародної організації Internews, в Україні скоротилася частка людей, які споживають контент з російських медіа. 

30.11.2022
Українці попри війну продовжують споживати російські новини. Опитування
Фото: умовне

У звіті зазначено, що лише 12% українців використовують інформацію з джерел країни-окупанта. Це на 3% менше, ніж у 2021 році, передає УП.

Основна причина використання росмедіа – з’ясувати, що вони говорять про Україну.

25% опитаних зазначають, що в їхньому оточенні є люди, які читають новини окупантів.

Основними джерелами споживання інформації є:

  • російське телебачення – 9%;
  • онлайн медіа – 13%;
  • сторінки в соцмережах – 9%.

35% споживачів російських новин цікаво, що російські медіа розповідають про Україну. 20% опитаних – у пошуках альтернативної точки зору.

Серед інших причин – “посміятися над тим, що про нас кажуть”, а також  можливість отримувати новини російською мовою та споживати правдиві, більш незалежні новини.

Респонденти найчастіше називають такі опозиційні російські медіа, з якими вони знайомі – “Дощ” та “Настоящєє время”; канали Невзорова та Фейгіна в соцмережах. Рідше згадують Meduza, Пономарьова, Камікадзе, “Обманутий Росіянин”.

Дослідження виконали в рамках “Медійної програми в Україні” за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). 

Основний етап – загальнонаціональне опитування на дому у респондента у містах 50 тис.+.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.