У селі на Львівщині бережуть унікальну традицію на Водохреща

У селі Гусаків Шегинівської територіальної громади збереглася давня традиція.

09.01.2024
У селі на Львівщині бережуть унікальну традицію на Водохреща

На свято Водохреща у селі вбирають сосну яблуками. Потім мешканці з ліхтарями  несуть дерево до церкви на освячення, а далі – у місцевий народний дім на торги, а зібрані кошти віддають на благодійність, повідомляє  Управління туризму та курортів Львівської ОДА.

Найдешевше коштують яблука знизу ялинки, ті що зверху – дорожчі. Найбільше ціниться яблуко з самого вершечку. У Гусакові запевняють, що подарувати дівчині яблуко з верхівки, те саме що освідчитись.

“Поява традиції пов’язана з легендою. Гостював якось у Гусакові відомий художник і закохався у місцеву красуню. Дівчині він теж припав до серця. Та освідчення не відбулося, оскільки парубок був заручений з іншою. Незадовго до Йорданських свят він повернувся додому. Дівчина з Гусакова дуже сумувала за коханим. Вийшла у сад і почала молитися, просити в Бога дива. Місцеві кажуть, що Господь почув її благання. Вже уранці парафіяни, йдучи до церкви по свячену воду, побачили в саду серед снігу сосну, а на ній – безліч червоних яблук. Міщани попадали на коліна. Все село прийшло подивитися на диво, а потім взяли сосну з яблуками і понесли до церкви, щоб священик освятив“, – йдеться у повідомленні.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.