Про це на форумі “Інстенсивний ягідник. Виклики сьогодення” розповіла Ірина Кухтіна, голова асоціації “Ягідництво України”, передає видання Agrotimes.
“Затоварені нашою ягодою й польські переробні підприємства, які співпрацюють з українськими”, – додала вона, пояснюючи, що з початку війни багато хто вивіз свої залишки до ЄС, здебільшого – до Польщі.
Щоб зберегти урожай багатьом господарствам довелося вкластись у генератори, щоб мати енергонезалежність. Також продукцію розподілили між різними складами у цілях безпеки, багато підприємств повністю перейшли до роботи у нічні зміни, наприклад, у Кременчуці.
Також Кухтіна відзначила, що проблеми з робочою силою виникали в українських ягідників в залежності від регіону – що дуже залежало від внутрішньої міграції. В деяких регіонах почали працювати нові люди – внутрішньо переміщені особи, для яких довелося проводити навчання, та деякий час ефективність праці там була трохи нижчою.
Коментарі