У Львові перепоховають одного з останніх командирів УПА Євгена Штендеру

13 липня на Личаківському кладовищі перепоховають останки сотника УПА Євгена Штендери. Він помер 22 серпня 2022 року в Канаді. Сотникові було 98 років.

12.07.2024
У Львові перепоховають одного з останніх командирів УПА Євгена Штендеру

Про це повідомляє пресслужба Львівської міськради.

“Євген Штендера був командиром середньої ланки в ОУН-УПА. Воював у лавах Організації Українських націоналістів, був офіцером в Українській Повстанській армії, працював журналістом. Будучи в еміграції в Канаді, заснував багатотомне видання Літопису УПА і був відповідальним редактором до 2000 року”, — розповів кандидат історичних наук, президент фонду “Літопис УПА” Микола Посівнив.

З нагоди перепоховання Євгена Штендери у неділю, 14 липня, о 14:00 в Палаці Мистецтв (вул. Коперника 17) відбудеться показ документального фільму “Рубіж. Грубешівська операція”. Цей фільм присвячений спільній польсько-українській атаці на підконтрольне комуністам польське місто Грубешів. Фільм зняли за спогадами Євгена Штендери.

Чин похорону розпочнеться о 10:00 у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла. Поховають прах Євгена Штендери та його доньки Софії у родинному гробівці на Личаківському кладовищі (поле №43).

Довідково

Євген Штендера народився 2 січня 1924 року в селі Волиця-Барилова Радехівського повіту (тепер Червоноградський район Львівської області). У 1940 році став членом Юнацтва ОУН.

З весни 1943 року боровся в лавах УПА на Волині, де проходив військові вишколи. Був військовим референтом у Радехівському повіті, надрайоновим Любачівського (Польща) надрайону, провідником Третьої (ІІІ) округи ОУН (Холмщина і Підляшшя). Був також командиром рейду УПА в Східну Пруссію (зима 1948 року).

У 1956 році емігрував з Німеччини до Канади.

На посаді відповідального редактора видавництва “Літопис УПА”працював 25 років. Був автором статей про українське підпілля й історію УПА, про радянську політику, економіку і суспільство.

У 2010 році третій Президент України Віктор Ющенко нагородив Євгена Штендеру Хрестом Івана Мазепи.

Євген Штендера помер у Канаді 23 серпня 2022 року, на 99 році життя.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.