У Львові допитали депутатів у справі зрадника Киви

Личаківський районний суд міста Львова вже допитав п’ятьох свідків у справі екснардепа від ОПЗЖ Іллі Киви, якого обвинувачують у низці злочинів проти української державності та основ національної безпеки.

06.04.2023
У Львові допитали депутатів у справі зрадника Киви

Про це пише “Судовий репортер”.

У вересні минулого року суд ухвалив розглядати справу без Киви, заочно, оскільки він ухиляється від явки до правозахисних органів, та наразі перебуває в міжнародному розшуку. Слідчим невідоме точне місцеперебування колишнього нардепа. Захисник каже, що Кива вилетів до Іспанії й посилається на квитки.

Суд вже дослідив письмові докази, відеоматеріали, що стосуються публічних антиукраїнських заяв екснардепа в його особистих сторінках в соцмережах та в ефірі російських телеканалів. 

У березні 2020-го нардеп від партії «Слуга народу» Віталій Безгін написав у ДБР та ГПУ з приводу публікацій Кивою у Facebook забороненої в Україні комуністичної символіки — портрета Сталіна і вітальної листівки подібного характеру.

«Я звернувся тоді з письмовою заявою до ДБР і Офісу Генпрокурора, щоб вони провели розслідування, чи не є це порушення закону… Після заяви, звісно, пан Кива до мене підходив в залі парламентських засідань… Він мене запитав: «Это у тебя личное, или позиция», — я сказав позиція», — пригадував у суді Безгін.

Дідова шапка

Наприкінці грудня 2020 року в прямому ефірі телеканалу NewsOne Кива надів шапку з п’ятикутною червоною зіркою та зображенням серпа і молота.

Ведучий Віталій Дикий зробив зауваження щодо шапки, але Кива продовжив говорити:

«Я не знаю о том, какой я закон нарушаю. Я знаю, что я не нарушаю мораль. Вот с этой звездой мой дед воевал и стал героем советского союза…».

Пізніше нардеп писатиме в соцмережах, що не планує дотримуватись українських законів і вчергове демонстрував шапку.

У судовому засіданні телевізійник Дикий тепер виступав як свідок. Відповідаючи на запитання прокурора, він підтвердив, що Кива не зняв шапку.

— От ви побачили якесь порушення, зробили зауваження. А чи вживались телеканалом якісь дії аби припинити трансляцію? — уточнив адвокат Киви.

— Вибачте, я не володію цією темою. Своїм законним правом я скористався, я його попередив. Я думаю, що таким чином я зняв відповідальність. Він був дорослим депутатом… Я ж не можу посеред програми припиняти мову і так далі.

До масиву доказів обвинувачення увійшло також відео під назвою «Воскресное!», в якому Кива знову демонструє шапку і висловлює свою позицію: «Мама, я на тренировке, и пошли они… со своей декомунизацией».

Відеоролик знімали в спортзалі й на камеру потрапив тренер Киви, який тепер також повинен свідчити в суді. У червні 2021-го в спорткомплексі вже побували співробітники ДБР, які спілкувалися з персоналом. 

Як розповів на суді один зі співробітників ДБР, дізнавшись про причину візиту правоохоронців, Кива знову демонстративно надів шапку з комуністичними символами та почав знімати відеозвернення.

«Я готов понести за это наказание, я готов отвечать перед законом. Я буду горд находиться в суде по такому обвинению», — сказав Кива у ролику, який поширив у соцмережах.

Полтавський товариш Киви

Одним зі свідків у справі Киви є його приятель — Олег Панкратьєв, з 2021 року депутат Полтавської обласної ради від партії, обраний від «Опозиційна платформа — За життя» (наразі позафракційний) 

Панкратьєв — тренер із тайського боксу і президент спортклубу «Легіон», що у Полтаві.

З колишнім нардепом вони знайомі вже багато років і не тільки по партійній лінії. Будучи ще дитиною, Кива приходив на тренування до Панкратьєва і з того часу почалися їх дружні стосунки.

Свого часу Кива запропонував Панкратьєву балотуватися депутатом від партії «Опозиційна платформа — За життя» у Полтаві.

— Завдяки йому ви стали депутатом? — запитав прокурор у судовому засіданні

— Так, він мені запропонував виборами піти депутатом у міську раду, до міста. Так, як я заслужений тренер України, він мені запропонував зайнятися політикою. Я йому відмовив, тому що бути депутатом в місті Полтава я не хотів. Через деякий час він мене запитав, що я хотів би. Я сказав, що хочу піти депутатом в обласну раду і спортивну комісію, щоб мати відношення до розвитку спорту в нашій Полтавській області, — розповідає Панкратьєв.

Свідок каже, що особливо не обізнаний про антиукраїнські висловлювання Киви. 

Депутат Панкратьєв, як і Кива має профайл у «Реєстрі ДержZрадників», розробленому Рухом ЧЕСНО.

На початку великої війни, а саме 9 березня 2022 року його затримали правоохоронці при спробі покинути Україну через західний кордон. Тоді Панкратьєва також запідозрили у поваленні державної влади України.

Свідок пригадав, що у січні минулого року в Полтаві відбулися партійні збори, на яких Кив нібито попередив соратників, що РФ може повномасштабно вторгнутися на територію України, але не сказав, звідки знає про це. 

Наразі Панкратьєв начебто не спілкується з Кивою. Востаннє вони мали розмову в перші дні великої війни, тоді Кива телефонував і розпитував, чи все гаразд із його родичами. 

В останньому засіданні суду стало відомо про лист від Киви зі зворотною адресою у Великій Британії, скерований на адресу суду ще 14 січня 2023 року, але отриманий тільки зараз.

З липня минулого року на електронні адреси суду та державного захисника Киви декілька разів надходили подібні листи, в яких обвинувачений просив про розгляд справи в режимі відеоконференції та заміну адвоката. Тоді Кива зазначав московську адресу для листування.

Однак ці документи не були підтвердженні електронним підписом, тому суд відмовлявся їх реєструвати і враховувати. Цього разу лист із Британії був закріплений Кивою підписом від руки.

Наразі місце перебування Іллі Киви вважається невстановленим. У червні минулого року журналісти повідомляли про ймовірне місце проживання втікача — елітне котеджне містечко Agalarov Estate у Підмосков’ї.

Нагадаємо, Киву обвинувачують у низці злочинів проти української державності, а саме в державній зраді (ч. 1 ст. 111 ККУ), закликах до сепаратизму (ч. 3 ст. 110 ККУ), публічному використанні комуністичної символіки (ч. 2 ст. 436-1 ККУ), закликах до насильницької зміни та повалення конституційного ладу (ч. 3 ст. 109 ККУ) і пропаганді війни (ст. 436 ККУ).

Найсуворіше покарання Киві загрожує за державну зраду — до 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.

 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.