У Дрогобичі біля колишньої катівні НКВС віднайшли останки ще 24 жертв

Тюрма на Стрийській у Дрогобичі – місце, яке просякнуте кров’ю та тортурами, які вчинили проти українців «червоні освободителі» у 1939 – 1941 роках. Очевидці тих подій стверджують, що закатованих в’язнів ховали у саду, який межує з меморіальним комплексом «Тюрма на Стрийській».

06.10.2022
У Дрогобичі біля колишньої катівні НКВС віднайшли останки ще 24 жертв

Як нагадує Дрогобицька міськрада, у 1989 році група ентузіастів на чолі з Мироном Бучацьким розпочала пошук останків. У 1991 році 486 останків жертв НКВС поховали на Полі Скорботи. У 2021 році відбулося поховання ще 78 останків жертв НКВД, яких віднайшли у саду біля меморіалу «Тюрма на Стрийській».

У 2018-2019 році на території колишньої катівні, у саду розкопки проводили пошуковці комунального підприємства Львівської облради «Доля». Тоді частину пошукових робіт виконати не вдалося через те, що під час розкопок виявили рештки, які знаходилися під силовим кабелем, який є у власності «Львівобленерго». Після всіх погоджень цьогоріч розкопки продовжили.

6 жовтня керівник КП “Доля” Святослав Шеремета повідомив про віднайдення 24 останків закатованих жертв. Проте посадовець припускає, що їхня кількість може бути більшою.

За словами науковців, істориків та очевидців подій, у Дрогобицькій катівні працівники НКВС замордували понад 1200 осіб. Загалом, у тюрмах Західної України з кінця червня до початку липня 1941 кількість жертв становить понад 24 000.

 

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.