Львівський обласний архів оцифрував документи НКВС 1939-1950 років

Державний архів Львівської області продовжує оцифровувати документи, з якими можна ознайомитися онлайн.

24.11.2023
Львівський обласний архів оцифрував документи НКВС 1939-1950 років

Зокрема, у листопаді 2023 року на сайті архіву опублікували матеріали, серед яких 253 справи Слідчого відділу НКВС у Львівській області за період з 1939 року по 1950 рік, що містять кримінальні справи.

На е-ресурс ДАЛО було завантажено 28 справ фонду 1 опису 14, які стосуються дорадянського періоду та Львівського воєводського управління у місті Львові, включаючи спостережні справи за діяльністю греко-католицького колегіуму в Римі, зведені дані про парафії всіх віросповідань у повітах воєводства, а також матеріали щодо євангельських парафій та релігійних гмін.

Серед інших цікавих архівних документів – справи про створення та ліквідацію парафій, експозитур та римо-католицьких парафій у різних повітах.

Також важливим внеском в е-ресурс ДАЛО стало опублікування 74-ох описів: –

-комунікаційно-будівельний відділ (дорожний підвідділ) цього фонду розкриває неймовірно широкий спектр документів, включаючи циркуляри Міністерства та Львівського воєводського управління, розпорядження, інструкції для дорожнього відділу, справи про організації та реорганізації дорожніх управлінь, звіти, статистичні відомості та багато іншого.

-Перемишлянський повітовий суд, м. Перемишляни Тернопільського воєводства. Цей архівний фонд охоплює судові рішення з позовів про сплату заробітку, визнання порушення права власності, розірвання договорів на оренду земельних ділянок і лісів, а також вирішення питань щодо спадкування, смерті осіб без спадку та тих, що залишили спадок.

-Описи, які стосуються навчальних закладів Львівського шкільного округу. Архівний набір містить цінну інформацію про історію освітніх установ у регіоні.

“Завдяки систематичному опублікуванню описів, як довідкового матеріалу, ще більше архівних матеріалів стають доступними online. Це сприяє ефективнішому дослідженню історії та збереженню культурної спадщини реґіону“, – підсумували у Державному архіві Львівської Області.

 

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.