У 2023 році світові IT-компанії звільнили понад 120 тисяч робітників

Це приблизно 75% всіх звільнень, які відбулися у компаніях та стартапах IT-сектору у 2022-му.

08.03.2023
У 2023 році світові IT-компанії звільнили понад 120 тисяч робітників
Фото: умовне

Про це пише видання SPEKA.

За останні місяці у кожній із компаній, як-от Dell, PayPal, IBM, Yahoo та Zoom, втратили роботу від 1300 до 6500 спеціалістів. З 1 січня 2022-го до 2 березня 2023-го у світовому IT-секторі звільнили майже 283 тис., з них 68% у Сполучених Штатах.

Лише у листопаді 2022 року в усьому світі втратили роботу понад 50 тис. працівників. Meta скоротила 11 тис., Amazon — 10 тис., Salesforce звільнив ще 1 тис. фахівців після попередніх хвиль звільнень. У секторі фінансових технологій одними з найбільш постраждалих були криптокомпанії. Навіть «важковаговики» галузі на кшталт Crypto.com, Coinbase та Kraken звільнили загалом понад 5 тис. співробітників — ймовірно, через нестабільність ринку та різке падіння вартості популярних токенів, яке вже охрестили «криптозимою».

Але хвиля скорочень триває і набирає обертів. Річ у тім, що акції багатьох технологічних компаній перебували у штопорі протягом майже останніх 12 місяців. Від січня 2022-го до березня 2023-го індекс NASDAQ Composite втратив понад 20%, і це стало одним із чинників скорочення робочої сили після пандемічних років зростання.

Навіть технологічні гіганти рівня Amazon, Meta та Twitter проводили масові звільнення, а компанія Джеффа Безоса (18 тис. скорочень від січня 2022-го) очолила світовий рейтинг корпорацій із найбільшою кількістю звільнених працівників. 19 січня Microsoft оголосила, що скоротить приблизно 10 тис. фахівців. Через день материнська компанія Google, Alphabet, оголосила про скорочення 12 тис. робочих місць. Як показує графік, зимові місяці були особливо важкими щодо звільнень у технологічних компаніях і стартапах.

Частково безпрецедентна хвиля звільнень є наслідком загарбницької війни росії проти України та закриття заводів у Китаї, які трапляються дедалі частіше через стратегію «нульової толерантності» до COVID у КНДР. Усе це значно погіршило світову економічну ситуацію, але, крім зовнішніх чинників, звільнення також можна пояснити прорахунками минулих років. Meta, наприклад, між 2019 і 2021 роками збільшила кількість працівників на 60%, з майже 45 тис. до 72 тис. Єдиним членом GAMAM (Google, Amazon, Meta, Apple and Microsoft), який уникає великих звільнень, є Apple — нібито частково через скорочення зарплати генерального директора Тіма Кука на $50 млн (40% виплат, які він отримував від компанії).

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.