Суд зобов’язав підприємця-колаборанта з Луганщини перерахувати мільйон гривень на ЗСУ

Чоловік пішов на угоду зі слідством.

19.04.2023
Суд зобов’язав підприємця-колаборанта з Луганщини перерахувати мільйон гривень на ЗСУ
Фото: умовне

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 14 квітня.

Обвинувачений був фактичним власником і керівником аграрних підприємств ТОВ «Великоцкое», ТОВ «Агрофірма «Нива» і ТОВ «Агрофірма «Деметра-С», які займаються вирощуванням зерна, бобових та олійних культур і торгівлею. Виробничі потужності й земельні ділянки підприємств знаходяться у Старобільському районі Луганської області, який із березня 2022 року захоплений російськими військами.

Власник бізнесу, перебуваючи у Черкасах, вирішив зберегти майно на окупованій території і продовжити господарську діяльність. Для цього вступив у змову із трьома громадянами, які залишилися на захопленій Луганщині і  повинні були взаємодіяти з новою адміністрацією.

У першій половині серпня 2022 року підприємець подав до державних органів України інформацію про місцезнаходження своїх аграрних підприємств у Черкаській області, достеменно знаючи, що виробничі потужності та працівники знаходяться на окупованій території. Паралельно чоловік зі своїми співучасниками провели незаконну реєстрацію компаній у «Департаменте государственной регистрации министерства юстиции лнр».

У період серпня-листопада 2022 року обвинувачений за допомогою електронної пошти давав вказівки зібрати врожай із полів задля їх подальшого продажу на Луганщині та в росію. Спільники систематично звітували йому про обсяги зібраної продукції, витрати паливно-мастильних матеріалів, сплачені комунальні послуги, ціни на врожай і оплату праці, а також щодо потенційних покупців із рф.

У вироку йдеться про пʼять договорів продажу продукції. У одному з них покупцем була компанія з окупованого Луганська, в інших випадках контрагентами були російські підприємства з Ростова-на-Дону і Воронезької області.

Підприємця звинуватили в господарській діяльності у взаємодії з державою-агресором і окупаційною адміністрацією, за попередньою змовою групою осіб. Чоловік уклав угоду про визнання винуватості. Він зобовʼязався підтвердити свої показання під час судового розгляду стосовно інших співучасників.

За угодою з прокурором обвинувачений перерахував благодійну допомогу в сумі одного мільйона гривень на потреби військової частини, яка виконує бойові завдання по захисту України у війні з росією.

Чоловікові присудили 4 роки позбавлення волі із забороною обіймати керівні посади підприємств і організацій на 10 років. Водночас його звільнили від відбуття покарання з випробувальним строком 3 роки.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.