Премʼєр-міністр Угорщини назвав український контрнаступ “зайвим кровопролиттям”

У МЗС України відповіли.

02.06.2023
Премʼєр-міністр Угорщини назвав український контрнаступ “зайвим кровопролиттям”
Фото: Віктор Орбан

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в інтерв’ю радіо Kossuth закликав Україну розпочати мирні переговори з росією, залякуючи великими втратами в разі контрнаступу.

Орбан сказав, що українці готують контрнаступ, який “є справою українців”. Але, за його словами, як “людина з півторарічним військовим досвідом” він “чудово знає”, що атакуюча сторона зазнає втричі більші втрати, ніж той, хто обороняється.

“А в країні, населення якої становить лише малу частину населення супротивної сторони, розпочати великий військовий наступ у таких умовах – значить влаштувати криваву різню. Ми маємо зробити все можливе, навіть до початку контрнаступу, щоб переконати сторони у необхідності припинення вогню та мирних переговорів”, – заявив глава уряду Угорщини.

Він стверджує, що “навіть у найкращому випадку неможливо досягти кращого результату на передовій, на полі бою, ніж той результат, який можна було б досягти з української точки зору шляхом переговорів”.

“На переговорах перед війною можна було чогось досягти. Або якщо нічого кращого не можна було досягти, ніж війною, то що тоді була війна?” — додав він.

Крім того, Орбан поскаржився, що йому важко бути єдиним прем’єр-міністром у ЄС, який виступає за мир:

“Переважна більшість в ЄС проти нас, вони вчепилися нам у горлянку, важко бути єдиним прем’єр-міністром, який виступає за мир. (…) Правда полягає в тому, що угорці побачили, що вони мали рацію, що вони повинні були прагнути до миру з самого початку”.

Речник МЗС України Олег Ніколенко у відповідь на чергові заклики Орбана до переговорів з росією нагадав, що позиція України залишається незмінною: перемовини можливі лише після повного виведення російських військ із території України.

“Припинення вогню без виконання цієї умови призведе до заморожування статус-кво, надасть росії можливість перегрупуватися, накопичити сили та вдатися до нової хвилі агресії. Доведено досвідом 2014-2022 років”, – зауважив він.

Речник зазначив, що постійні російські атаки ракетами й дронами по українських містах – явний доказ, що в москві не розглядають інших сценаріїв, окрім як продовжувати війну.

“Водночас ми взяли до уваги твердження Віктора Орбана про те, що йому важко бути єдиним прем’єр-міністром в ЄС, який виступає за мир. Аби полегшити цю ситуацію, закликаємо главу угорського уряду почати нарешті діяти. Наприклад, засудити російську агресію, вимагати від москви припинити війну та повернути російську армію на російську територію, долучитися до заходів міжнародної ізоляції росії, не підривати єдність в ЄС”, – додав речник.

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан назвав Україну “неіснуючою у фінансовому плані країною”. Він заявив, буцімто Будапешт фінансує пенсії та зарплати українцям.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.