Озимі культури в Україні перезимували добре

Переважала тепліша від звичайної погода, середня місячна температура повітря була на 1,2-2,5°С вищою за норму. Кількість опадів у більшості областей була близькою до місячної норми або більшою за неї. У південних областях спостерігався дефіцит опадів, їх кількість становила лише 36-50% норми. 

09.03.2023
Озимі культури в Україні перезимували добре
Фото: умовне

Упродовж лютого озимі в Україні перебували в стані зимового спокою, умови для закінчення періоду перезимівлі складалися задовільно. Про це йдеться у звіті Украгідрометцентру, передає Agrotimes

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур та багаторічних трав знижувалася до мінус 1-5°С, у південних та центральних областях – до мінус 6-8°С, що значно вище критичної температури вимерзання. На початку місяця у північних районах Харківської області мінімальна температура ґрунту на глибині 3 см короткочасно знижувалася до мінус 13°С, що близько до критичної температури вимерзання озимих ячменю та ріпаку.

Упродовж лютого тривалого залягання снігового покриву не спостерігалося. За зимовим визначенням запасів продуктивної вологи (8 лютого 2023 року) у метровому шарі ґрунту містилося від 140 до 200 мм продуктивної вологи, у Закарпатській, Івано-Франківській, Житомирській, окремих районах Тернопільської, Хмельницької, Черкаської та Чернігівської областей – від 202 до 281 мм продуктивної вологи, що близько до середніх багаторічних показників. У південних районах Одеської області вологозапаси метрового шару ґрунту були значно менші від середніх багаторічних значень, що обумовлено дефіцитом осінніх та зимових опадів.

За узагальненням результатів відрощування монолітів зимуючих культур, що оцінює успішність перезимівлі, значної зрідженості посівів не виявлено.

У другій половині місяця, внаслідок чергування відлиг та похолодань, на полях Чернігівської області відмічалося утворення притертої до ґрунту льодяної кірки товщиною від 6 до 17 мм, ступінь розповсюдження становила від 10 до 90% площі поля, проте тривалість її залягання була незначною, загрози посівам не було.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.