На Тернопільщині в монастиря московського патріархату закінчився договір, але черниці не виселяються

Богоявленський жіночий монастир у Кременці займає територію пам’ятки архітектури національного значення. Будівлі належать Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику. Монастир підпорядкований парафії УПЦ МП.

05.09.2023
На Тернопільщині в монастиря московського патріархату закінчився договір, але черниці не виселяються

Як повідомляє “Суспільне”, директор заповідника Вадим Микулич розповів, що 3 вересня цього року в монастиря закінчився договір оренди, який був підписаний 2018 року. Вчора, 4 вересня, до монастиря прибула спеціальна комісія, але залишити будівлю монахині відмовилися.

Поліція та представники комісії з передачі майна зібралися біля входу до Богоявленського монастиря у Кременці. Це фото опублікували в соцмережі на сторінці Вінницької єпархії УПЦ.

Кореспонденти Суспільного побували на місці події. Біля входу до монастиря до  знімальної групи підійшов чоловік у рясі, назвавшись “прихожанином”. Він показав заяву від настоятельки монастиря, адресовану директору Кременецько-Почаївського державного заповідника. У ній настоятелька просить не виселяти монахинь зі споруд монастиря. На камеру говорити чоловік відмовився.

Діалог кореспондентки з жінками на території:

– Чи можна отримати коментар з приводу ситуації, що склалася? Ми хочемо з’ясувати, чому тут була поліція.

– Вибачте, сестрам не можна говорити, в них нема благословіння.

– Ми можемо не знімати обличчя обличчя.

– Не треба, не провокуйте, не робіть нам.

– А ви є прихожанки?

– Так, ми прийшли помолитися, відстояти право проводити релігійні богослужіння.

– Чи доцільно, на вашу думку, щоб в країні був московський патріархат, коли в країні йде війна?

– Я ходжу дуже багато років до церкви і московського патріархату тут не бачу. В нас всі батюшки місцеві.

– Але підпорядковуються Росії?

– Ні, не підпорядковуються. Повірте, ні.

Як розповіла місцева жителька Наталія Гачкевич, при вході до монастиря у неї хотіли перевірити документи.

“Сьогодні зранку о 7:30 мене зупинила поліція наша, звісно, запитала мене про папери, документи. Я сказала, що я жителка Кременця і не ношу з собою папери, коли іду до храму Господнього. Вони попросили назвати своє прізвище, рік народження. Я, звісно, все назвала і прийшла сюди, була на Богослужінні. Я так думаю, то є захват храму”.

За словами директора Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника Вадима Микулича, нового договору на користування пам’яткою архітектури не укладали:

“Відповідно до цього, сьогодні мала б відбутися передача майна з безоплатного користування. Комісія заповідника о 10 годині розпочала свою роботу. Однак представники монастиря відмовилися передавати майно. Про це комісія склала відповідний акт, листи до правоохоронних органів”.

За словами Вадима Микулича, ситуацію вирішуватимуть у суді.

 

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.