За словами керівниці обласного Центру контролю та профілактики хвороб Наталії Іванченко, йододефіцит може спричинити захворювання, передає Суспільне.
“Якщо людина постійно недоотримує кількість йоду з продуктами харчування, виникають різноманітні захворювання. Найчастіше це захворювання щитоподібної залози. Загалом всі люди, недотримуючи йод, в першу чергу страждають на хвороби шлунково-кишкового тракту. А, по-друге, абсолютно доведено, що знижується інтелектуальний потенціал”, — каже Наталія Іванченко.
До продуктів, що містять йод, належать не лише морепродукти, а й виноград, картопля, яйця та інші.
“Покупці зараз звертають увагу. Вони придивляються, що містить йод. Ми помаркували багато продуктів. Наприклад, пшенична крупа. Ми не знали, що в ній є йод. Молоко також. Це було також відкриття для мене, що там є йод. Лосось. Також тріска”, — каже продавчиня львівського супермаркету Ольга Зарічна.
Натомість будь-які препарати, що містять йод, слід приймати лише після консультації з лікарем.
“Синтетичні препарати йоду повинен призначати лікар. Є таке поняття як профілактична доза. Її призначають вагітним, дітям, підліткам. А є максимально допустима доза йоду, яку призначають людям віком до 40 років у разі, якщо є висока загроза або вже відбулася ядерна аварія. Тому що до 40 років наша щитоподібна залоза працює найбільш активно і має можливість поглинати йод”, — додає Наталія Іванченко.
На сайті МОЗ є необхідні роз’яснення на випадок надзвичайної ситуації, кому і в яких дозах приймати йодовмісні препарати. У міністерстві зазначили, що держава вже закупила необхідну кількість калію йодиду.
Коментарі