Львівський очільник польської церкви в Україні (РКЦ) дав скандальне інтерв’ю

Воно викликало обурення в мережі.

02.11.2022
Львівський очільник польської церкви в Україні (РКЦ) дав скандальне інтерв’ю
Фото: Avvenire

Інтерв’ю «Україна. Архиєпископ Львівський: Заборонити російську мову і Церкву – помилка» з’явилося одному з найбільших католицьких видань Італії Avvenire.

На неоднозначність тез, які висловив архієпископ-митрополит Львівський Мечислав Мокшицький, звернула увагу кандидатка наук із соціальних інституційних комунікацій Алла Коваленко. 

Зокрема, вона зауважила шокову цитату, з якої починається інтерв’ю: «Гей, хлопче, чому ти розмовляєш російською? Не обов’язково це робити в Україні». Андрій дивиться на чоловіка середніх років, який щойно лаяв його, коли той спілкувався на вулиці з парою друзів. Завийте чоло. А він відповідає: «Знаєте, я теж українець, але я народився на території, де говорять російською мовою. Я родом із Донбасу…».

Це начебто якийсь місцевий чоловік сказав дитині-біженцю зі сходу України.

“Ідеальний діалог. Прям на заздрість російській пропаганді. Далі журналіст розповідає, що хлопчик живе з мамою і двома братиками в тимчасових будиночках для біженців у Львові. Після чудової історії, яка фактично вже і так дає зрозуміти «об’єктивність» журналіста, мету і його персональну позицію, починається, власне, інтерв’ю”, – коментує Алла Коваленко. 

Також кандидатка наук звернула увагу на тези про те, що “російська мова в ДНК щонайменше половини українського народу” і маніпуляцію про те, що російську мову на державному рівні забороняють в Україні. 

“Коли??? Підсилити публічну присутність української – це не заборона російської. І що це за ДНК таке?”, – коментує жінка. 

Про можливість перемовин очільник польської церкви відгукується так: “Я не думаю, що вони готові до компромісу. Люди вимагають справедливості та України, яка збереже всі свої території, включно з Кримом”.

“Ех… навіть і не знаю, що тут коментувати, на 9-му місяці широкомасштабної війни. Я просто помолюсь..”, – підсумовує Алла Коваленко. 

“Я вже навіть не питаю, куди дивиться СБУ, мене вже не сильно дивує позиція церковників (маю на увазі не віруючих, а тих, професійних); мені дивно, як самі поляки, народ загалом патріотичний, антимосковський, таку гниль терплять у своєму середовищі”, – прокоментував викладач УКУ Тарас Тимо.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.