Львівська митниця передала трьом музеям старовинні артефакти на 1,5 млн грн

Представникам Львівського історичного музею, «Національного музею історії України у Другій світовій війні. Меморіального комплексу» та Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» передали цінності.

21.11.2023
Львівська митниця передала трьом музеям старовинні артефакти на 1,5 млн грн

Як повідомляє Львівська митниця, музеям передали монети 18-19 ст., старовинні поштові марки та бони (короткочасні боргові зобов’язання у вигляді цінних паперів).

Всі ці предмети були вилучені працівниками служби при спробі незаконного переміщення через кордон. Загальна вартість переданих цінностей 1,5 млн. гривень.

Львівському історичному мкзею за 5 минулих років Львівська митниця передала близько 50 предметів історично-культурної цінності. Найбільша колекція – це 43 одинці стародавньої зброї.

“В свою чергу ми провели близько 5 тис. експертиз вилучених предметів старовини, які згодом пішли в розпорядження Міністерства культури”, – зазначив директор музею Роман Чмелик.

«Завдяки роботі митниці нечесним людям не вдається вивезти за кордон свої надбання і використати в приватних цілях. А, головне, предмети повертаються в державні музеї та стають надбанням всього народу України… Також ми розробляємо програму для військовослужбовців для участі в археологічних дослідженнях. Така буде для них реабілітація», – долучився до розмови Олег Погорілець, директор Державного історико-культурного заповідника «Межибіж».

“Ми, як «музей війни», першими розпочали демонструвати експонати, які розповідали про прихід до влади нацизму. І в пригоді стали ті ж самі німецькі бони. Тепер ми розповідаємо, що саме призвело до сучасної війни. Адже нацизм, фашизм і рашизм – це ідентичні теми”, – сказав Сергій Судинович, представник «Національного музею історії України у Другій світовій війні. Меморіального комплексу».

Андрій Кузнік, в.о. начальника Львівської митниці, подякував музейникам за їх працю.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.