Кібергігієна: для чого вона потрібна та які є методи боротьби із шахрайськими та пропагандистськими каналами

Як пояснив керівник відділу протидії кіберзлочинам в Київській області підполковник поліції Віталій Паньков, у деяких людей помилкове розуміння поняття кібергігієни.

23.02.2023
Кібергігієна: для чого вона потрібна та які є методи боротьби із шахрайськими та пропагандистськими каналами

Що таке кібергігієна?

Кібергігієна використовується для захисту вашої особистої, фінансової та іншої інформації під час використання комп’ютера чи мобільного пристрою. 

Хороша кібергігієна – це дотримання щоденних практик щодо безпеки інформації в Інтернеті. 

Вона не обмежується регулярним оновленням програмного забезпечення браузера, встановленням та підтримкою програмного забезпечення для захисту, вибором надійних паролів та не розголошенням їх, а також уникненням загальнодоступного Wi-Fi для онлайн-банкінгу та інших фінансових операцій. Ідея полягає в тому, щоб заблокувати шахраїв і злодіїв.

Які є загрози для безпеки в мережі Інтернет та які правила безпечної роботи в мережі?

Загрози для безпеки в мережі Інтернет можуть включати:

Потрапляння в інформаційну систему шкідливого програмного забезпечення: вірусів, троянських програм, мережевих хробаків, клавіатурних шпигунів, рекламних систем.
• Атаки хакерів.
• BotNet — це комп’ютерна мережа, що складається з деякої кількості хостів, із запущеними ботами — автономним програмним забезпеченням.
• DdoS — атака на відмову в обслуговуванні, розподілена атака на відмову в обслуговуванні (англ. DoS-attack (Distributed) Denial-of-service attack) — напад на комп’ютерну систему з наміром зробити комп’ютерні ресурси недоступними користувачам, для яких комп’ютерна система була призначена.
• Фішинг — вид шахрайства, метою якого є виманювання персональних даних у клієнтів онлайн-аукціонів, сервісів з переказу або обміну валюти, інтернет-магазинів тощо.

Для смартфонів характерні ті самі загрози, що і для стаціонарних комп’ютерів: віруси, троянські програми, мережеві хробаки, рекламні модулі тощо, орієнтовані на різні типи мобільних пристроїв. 

Для безпечної роботи в Інтернеті:

Використовуйте тільки ліцензійне програмне забезпечення. Установлюйте програми тільки з офіційних джерел. Перед встановленням читайте відгуки інших користувачів, якщо вони доступні.
• Установлюйте та оновлюйте антивірусне програмне забезпечення як на стаціонарні, так і на мобільні комп’ютери. Бажано, щоб оновлення антивірусних баз здійснювалося регулярно та автоматично.
• Завжди встановлюйте оновлення операційної системи та іншого програмного забезпечення.
• Використовуйте надійні паролі. Не використовуйте на різних інтернет-ресурсах один і той самий пароль, змінюйте його регулярно.
• Приєднуйтеся тільки до перевірених Wi-Fi-мереж. Не відправляйте важливі дані (дані кредитних карток, онлайн-банкінгу тощо) через публічні та незахищені Wi-Fi-мережі.
• Установіть фільтр спливаючих вікон у браузері.
• Перевіряйте сертифікат безпеки сайтів у вигляді замка в адресному рядку браузера.
• Не відкривайте повідомлення електронної пошти від невідомих вам осіб і прикріплені до них файли, яких ви не очікуєте.
• Подумайте про можливі ризики для вас перед тим, як викласти щось у мережу Інтернет.
• Створюйте резервні копії важливих для вас даних, зберігайте їх на носіях даних, відключених від мережі Інтернет.

Які існують методи боротьби з кібершахрайством, розповсюдженням пропаганди та дезінформації?

Методи боротьби з кібершахрайством можуть включати регулярне оновлення програмного забезпечення, встановлення антивірусного програмного забезпечення, надійні паролі, використання VPN-послуг, перевірка джерела електронної пошти, обмеження використання відкритих Wi-Fi мереж, перевірка веб-сайтів на безпеку та відкривання лише надійних файлів.

А також є розроблені Тelegram-боти, які можуть блокувати акаунти шахраїв та тих, хто розповсюджує неправдиву інформацію.

Що це за боти, як саме вони працюють?

Кіберполіція разом із волонтерами розробила проєкт (MRIYA), щоб протидіяти російським окупантам у медіа-просторі та боротися із шахрайством в мережі Інтернет.

«MRIYA» – проєкт, у який входять підпроєкти, а саме:

Бот («StopRussia | MRIYA» @stopdrugsbot ) – приймає інформацію про фейкові ресурси, які перевіряються нашими модераторами та відправляються на блокування небайдужим громадянам.

Канал: («StopRussiaChannel | MRIYA» https://t.me/+EbXZHBfHXbszY2I6) –  це головна інструкція щодо блокування та протидії російській агресії в Інтернеті.

Бот (@StopFraudMriya_bot) – збирає інформацію по відкритим джерелам, у дарк-неті, а також з партнерських ресурсів, що дозволяє нашому сервісу мати найбільшу базу шахраїв в укрнеті.

Можна перевірити номер телефону, банківську картку чи IBAN і дізнатися, чи повідомляв хтось про пов’язані факти шахрайства з цими ідентифікаторами.

Бот «Народний месник» – офіційний чат-бот України для повідомлення про ворожі дії на території нашої держави

Автоматичне блокування «MRIYA AUTOMATIC» – Безкоштовний автоматизований сервіс для боротьби з російською пропагандою. Розробниками якого являються Banwar та Qlixer Social. Приймає інформацію про фейкові ресурси, котрі перевіряються нашими модераторами та відправляються на блокування в Телеграм-канал.

Гра («Котяцький драйв» Cats at Arms) – це екшн-клікер, створений командою українських волонтерів. Приєднуйтесь до котячої армії та захистіть свій будинок від нашестя орків. Вдосконалюйте свої навички, покращуйте своїх котів-захисників та зупиняйте орків на полі бою.

Також є перелік таких псевдо-українських Телеграм-каналів, більш детальну інформацію ви можете дізнатися на офіційному каналі за посиланням: https://mriya.social/

 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.