Брюховичі: чи будуть на місці масових розстрілів євреїв у передмісті Львова котеджі і багатоповерхівки

На місці масових розстрілів євреїв у роки Другої світової війни поблизу Львова, у Брюховичах, можуть збудувати котеджі та багатоповерхівки. Щоб унеможливити будівництво і не сплюндрувати пам’ять невинно убитих, представник єврейської громади у Львові Мейлах Шейхет домагається справедливості у суді.

30.05.2024
Брюховичі: чи будуть на місці масових розстрілів євреїв у передмісті Львова котеджі і багатоповерхівки
План розподілу лісу у Брюховичах під Львовом

20 років триває історія незаконного вилучення 19,1 га землі з Держлісфонду і передачі її тодішній Брюховицькій селищній раді для нібито земель запасу та рекреації. За цей час зреалізовані десятки схем крадіжки державної землі, стверджують громадські активісти. Вони називають цю справу великою земельною аферою.

Радіо Свобода зібрало інформацію про цю проблему, а також про те, що було на цій землі, і чим вона тепер може стати?

На землі, яку незаконно вилучила Брюховицька селищна рада у 2004 році, вже стоять приватні будинки

Наприкінці ХІХ століття Брюховичі входили у список кліматичних курортів. Тут почали розвивати рекреаційну зону Львова. Аби зберегти довколишні лісові ландшафти, поблизу залізничної станції виділили ліс для створення парку. Залізничну колію зі Львова до Белжеця проклали спеціально для розвитку курорту у передмісті.

Парк відпочинку у Брюховичах

Заможні адвокати, лікарі, митці збудували відпочинкові вілли, лижвярське товариство проклало гірськолижний трамплін. Аби покращити територію, висаджували сосни.

Брюховичі. Пляж і став, 1920-ті роки

Залізнична колія десятиліттями асоціювалась із дорогою на відпочинок, де дихалось легко і напувалось сосновим ароматом.

Брюховичі. Каплиця в лісі, 1933 р.

Однак у роки Другої світової війни, у час німецької окупації західних теренів України, ця дорога стала дорогою смерті для тисяч євреїв.

Белжець німці перетворили у табір смерті. Тут, за різними даними, вбивати у день і до 10 000 осіб. Відтак потрапивши у потяг, люди розуміли, що їх везуть у жахливу невідомість із одним кінцем.

Колія, якою у 1943 році везли євреїв у Белжець

У Брюховичах потяг робив поворот на колії посеред лісу, і у цьому місці євреї намагались вискочити з вагонів, розповідає науковець, хасид за вірою, громадський діяч Мейлах Шейхет.

«Колія робить дугу, тому потяг сповільнював хід і люди намагались вискочити з вагонів, втікали, по них стріляли. Там, посеред лісу, є велике урочище. Також у Брюховичах були три гетто і, за свідченнями мешканців селища, які ми зібрали і завірили нотаріально, біля урочища розстрілювали євреїв і скидали тіла. Там фактично ніхто живим не лишився. Ми маємо аерозйомку часів війни і тут видно залізничну колію. На цій ділянці понад 40 братніх могил. Цю територію досліджував Державний інститут геодезії картографії, британські археологи. І ми маємо висновок, що у межах цих майже 20 га лісу знаходиться місце масової страти євреїв у роки війни і їх захоронення», ‒ каже Мейлах Шейхет.

Згідно зі свідченнями мешканки Брюхович (вже покійної) Софії Карбіновської, німці створили три ґетто у передмісті.

У цьому урочищі брюховицького лісу лежать останки розстріляних євреїв

Євреїв зі Львова привозили у ліс (мова про ділянку, яка була незаконно вилучена у 2004 році) у критих вагонах. «У лісі євреїв заставляли викопувати ями, далі скидали їх туди і там розстрілювали. В ямах були і мертві, і поранені. Всіх їх заливали криволіном, щоб не кинулась зараза, і присипали землею. Я з батьками жила у Бірках, а нашим сусідом був єврей. Йоська Штумер мав трьох дітей: Неську, Гільду, Геника. Усю їхню родину забрали в ґетто. Розстріли відбувалися впродовж весни, тривали ціле літо, зиму, допоки не прийшли русскіє…» Такими спогадами поділилась жінка.

Також свідчення про ґетто у Брюховичах залишив і Микола Жеребецький. Він, зокрема, розповів, що євреї намагались врятуватися і втікали з вагонів, але наглядачі їх розстрілювали.

«Апеляційний суд ухвалив рішення про повернення ділянок, які були вилучені з Держлісфонду у державну власність. Ми розкрили схему крадіжки і тепер на цій землі, яка полита кров’ю тисяч євреїв, хочуть будувати котеджі, багатоповерхівки. Всі питання про землю вирішуються в судовому порядку, бо віддано землю у власність без права власності. І нічого не можна зробити, тому цю схему і викриваємо у суді», ‒ продовжує Мейлах Шейхет.

20 років тому. Незаконний переділ землі?

Історія зміни власності великої земельної афери, кажуть громадські активісти, почалася вона у 2004 році.

Тоді Брюховицька селищна рада незаконно вилучила 19,1 га землі (між вулицями Ряснянська-Незалежності) з Держлісфонду і віднесла їх нібито для земель запасу та рекреації селища. Вилучила землю без рішення Кабміну.

Всі рішення Брюховицької селищної ради про передачу в оренду, продаж лісу та укладені договори визнані незаконними та скасовані в судовому порядку у 2005-2014 роках.

Селищна рада віддала лісову ділянку 19, 1 га в оренду новоствореним фірмам «Буддизайн» і «Новобуддизайн» для будівництва спортивно-оздоровчого комплексу. Однак у 2009-2010 роках ці компанії ліквідувались.

Наступним кроком після передачі в оренду було шматування цієї землі на дрібні ділянки. На велику кількість малих клаптів землі видані державні акти вже для житлової забудови. Тож нині на частині колишнього лісу замість оздоровчого комплексу стоять приватні будинки. Як пояснюють нові власники, вони придбали ділянки згідно з договорами купівлі-продажу для будівництва, тобто ніякий ліс вони не купували.

У 2005 і 2013 роках через вилучення землі з лісового фонду були порушені два кримінальні провадження про зловживання владою і службовим становищем. Однак ніхто не поніс відповідальності, і ці справи закриті на сьогодні, тому що «доказів за роки розслідування не знайшли».

Наступним кроком у цій схемі стало об’єднання-розподіл-перепродаж земельних ділянок із рук в руки, від людини до людини, щоб у кінцевому результаті останній покупець отримав уже статус добросовісного: на кшталт – купив чесно, нічого не знав, маю папери і будуюсь.

Судові рішення дивують активістів

Громадські активісти Брюхович протягом 20 років звертались до всіх перших осіб держави, у правоохоронні органи всіх рівнів, щоб зупинити нищення лісу, видачу фіктивних державних актів на житлове будівництво у лісі. За цей час, згідно з судовими рішеннями, державі повернули у власність лише ті земельні ділянки з площі 19, 1 га, на яких вирубаний ліс і збудовані будинки.

Приватні будинки вже збудовані

А ось справи щодо земельних ділянок, які не є забудовані і ще зберігся ліс, у судах прокуратура програє.

Громадська активістка Юлія Лацик показала Радіо Свобода величезну кількість папок із документами, які стосуються справи незаконного вилучення 19, 1 га лісу.

З історією брюховицького лісу її ознайомила у 2005 році тоді депутатка Львівської міськради Віра Лясковська (нині покійна). Юлія Лацик відтоді і бореться за збереження унікального лісу і навіть уже постраждала. Невідомі особи спалили їй автомобіль, але силовики не знайшли винних та замовників.

Цей напад Юлія Лацик пов’язує саме зі справою вкраденої у держави землі.

Лацик звертає увагу, що рейдерське захоплення лісу і заливання фундаментів відбувалось під час Революції гідності у грудні 2013 року, коли тисячі українців відстоювали право на життя у європейській і правовій державі. А у час повномасштабної війни, коли увага громад фокусується на іншому, вже ухвалюються корисливі рішення у судах, наголосила Юлія Лацик.

«По кожному державному акту, який видано на земельну ділянку, триває судовий процес. Тобто їх понад 60. Станом на сьогодні ще по частині землі йдуть судові процеси. «Буддизайн» продав землю різним особам і приватним підприємствам. Ділянки поділені, півтора року тривала земельно-технічна експертиза. Але є ще надія ці справи виграти у суді.

Найбільша дивина стосується тих ділянок, на яких уже збудовані будинки і по них прокуратура виграла суди. А де ліс живий ‒ програє. Як так? Так само фізичні особи скрізь. Тобто парадокс: ділянка, на якій збудований будинок, яка вичищена від лісу – повернута у власність держави, і просто власник будинку укладає оренду-договір на ту ділянку і нічого не міняється. А тут – вирубаємо ліс, побудуємо і почнемо судитися, і та ж схема.

З логіки здорової ‒ мали вилучити всі землі. З юридичної практики – ми влазимо у судові процеси і процесуальні дії, і вимальовується все у протилежну картину. Вигадують чергові схеми. Замість того, щоб поставити крапку, правоохоронні органи бавляться в піжмурки. Як можна цінний ліс отак свідомо дозволити вирубати і забудувати? Цей ліс 1918 року був нанесений на карту», ‒ говорить Юлія Лацик.

Новобуди посеред лісу

На прохання Радіо Свобода прокоментувати суть справи у день одного з судових засідань, працівниця прокуратури не дала детальних пояснень.

20 травня цього року Шевченківський суд Львова задовольнив клопотання прокурора Галицької окружної прокуратури про надання тимчасового доступу до речей і документів за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023142040000107 від 04 жовтня 2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість).

Відповідно до матеріалів кримінального провадження встановлено, що службовими особами скоєно можливі протиправні дії і відчужено землю державної власності лісогосподарського призначення.

Суд дозволив, аби встановити підстави для відведення земельних ділянок, встановлення і зміни цільового призначення земельних ділянок та виду використання земельних ділянок, розпорядження земельними ділянками отримати тимчасовий доступ до наявних (в тому числі інформації в електронній базі даних Державного земельного кадастру) поземельних книг, технічних документації із землеустрою та заяв з можливістю їх вилучити.

Частину лісу ще можна зберегти через судові рішення

Міськрада боротиметься?

Брюховичі перебувають у складі Львівської міської об’єднаної територіальної громади, підпорядковані Шевченківському району Львова. Львівська міськрада, тобто її виконком, ухвалила рішення про побудову у цій місцевості, яка якраз і межує з ділянкою 19, 1 га, реабілітаційного центру для воїнів у рамках проєкту «Незламні». Там проведуть реконструкцію кардіоцентру і добудують приміщення, басейн, облаштують територію, яка є частково територією об’єктів природо-заповідного фонду відповідно до генерального плану селища Брюховичі. Окрім протезування, мова йде і про фізичну, психологічну, соціальну реабілітації військових та українців, які отримали травми внаслідок війни.

Чи мерія дозволить, аби впритул до приміщення цього центру побудували котеджі і багатоповерхівки, зокрема і на місці масового вбивства євреїв в роки війни? Заступник міського голови Львова Любомир Зубач наголосив, що зараз питання цієї земельної ділянки вивчають, але, водночас, каже, що мерія підтримує збереження лісу.

«Має бути збережений ліс і жодної забудови там не має бути. Брюховицька селищна рада вдавалась до чудасій, коли розподіляла землі, вкриті багаторічними лісами. Це територія є рекреаційною зоною. Львівська міськрада працює над проєктом створення реабілітаційного центру для постраждалих від війни у рамках «Незламні», і є потенційні грантодавці. Територія, яка розташована навпроти колишнього кардіоцентру, не є розподілена і Перше медичне об’єднання просило Львівську військову обласну адміністрацію надати частину ділянки для реабілітаційного центру, щоби там організувати рекраційну зону під реабілітацію, для прогулянок і відпочинку. Чомусь отримали відмову, але будемо далі комунікувати. Якщо б ми отримали в користування, там не було б вирубок лісу, забудов», ‒ каже Любомир Зубач.

Тож історія із 19, 1 га лісу у Брюховичах триває далі. І поки вона входить у перелік багатьох скандалів щодо землв у передмісті Львова. На сьогодні десятки справ розглядаються у судах. Але поки судові розгляди тривають, ліс і місця захоронення жертв масових страт можуть забудувати.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.