20-річний мешканець Тернопільщини готував ракетні удари по енергооб’єктах

До 15 років тюрми засудили агента ФСБ, який готував ракетні удари по енергооб’єктах на заході України.

28.06.2024
20-річний мешканець Тернопільщини готував ракетні удари по енергооб’єктах

Про це повідомляє Управління СБ України в Тернопільській області.

Чоловіка затримали у Тернополі під час спроби передачі розвідданих з власного смартфона. Ним виявися 20-річний житель Кременецького району , якого ФСБ завербувала після початку повномасштабного військового вторгнення.

“Слідчими СБУ встановлено, що зрадник потрапив у поле зору ворожої розвідки через свої прокремлівські погляди, які неодноразово висловлював у соцмережах. Саме під час спілкування з росіянами у соціальній мережі вербувальники і схилили його до співпраці. Спочатку за грошову винагороду йому доручили адмініструвати телеграм-канал, в якому агент мав поширювати агітаційні матеріали, виправдовувати збройний напад РФ на Україну та звеличувати воєнні злочини армії агресора”, — йдеться у повідомленні.

Після того, як хлопець почав активно висловлювати підтримку діям бойовиків “ДНР” та найманців ПВК “Вагнер”, вербувальники зрозуміли, що він остаточно “потрапив на гачок” та наказали йому зібрати інформацію про розміщення об’єктів критичної інфраструктури на території західних регіонів. Насамперед ворога цікавили точні геолокації об’єктів енергетики, місця дислокації працівників правоохоронних органів та підрозділів ЗСУ.

Збір координат трансформаторних підстанцій чоловік розпочав в сусідніх районах Хмельниччини та у Тернополі. Він об’їжджав місцевість поруч з енергооб’єктами, фіксував їхні координати на мапі та пересилав росіянам фото із відповідними позначками через Телеграм. Ці дані окупанти планували використати для коригування повітряних ударів по регіону із застосуванням крилатих ракет та дронів-камікадзе типу “Shahed”.

Чоловіка визнали винним. Суд призначив покарання чоловікові у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Вирок набере законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.