Китай оприлюднив позицію стосовно війни рф проти України

Війну там називають “українською кризою”.

24.02.2023
Китай оприлюднив позицію стосовно війни рф проти України
Фото: Сі Цзіньпін

Міністерство закордонних справ КНР опублікувало документ із позицією про врегулювання війни в Україні, передає NV. 

У ньому Пекін вказує такі пункти:

Відмовитись від «менталітету холодної війни» та поважати законні інтереси безпеки всіх країн.

“Безпека країни не повинна досягатися шляхом інших. Безпека регіону не повинна досягатися зміцненням чи розширенням військових блоків. Законні інтереси безпеки та занепокоєння всіх країн необхідно сприймати серйозно та належним чином розглядати. Немає простого розв’язання складної проблеми. Усі сторони повинні, дотримуючись бачення спільної, всеосяжної та сталої безпеки та пам’ятаючи про довгостроковий мир і стабільність у світі, сприяти створенню збалансованої, ефективної та стійкої архітектури європейської безпеки. Усі сторони повинні протистояти прагненню до власної безпеки ціною безпеки інших, запобігати блоковій конфронтації та працювати разом заради миру та стабільності на Євразійському континенті”.

Припинити бойові дії.

“Усі сторони повинні зберігати раціональність і проявляти стриманість, уникати роздмухування вогню та загострення напруженості та запобігати подальшому погіршенню кризи чи навіть виходу її з-під контролю. Усі сторони повинні підтримати росію та Україну в роботі в одному напрямку та якнайшвидшому відновленні прямого діалогу з метою поступової деескалації ситуації та досягнення всеосяжного припинення вогню”.

Якнайшвидше відновити прямий діалог між Україною та росією.

“Діалог і переговори є єдиним життєздатним вирішенням “української кризи”. Варто заохочувати та підтримувати всі зусилля, спрямовані на мирне врегулювання кризи. Міжнародна спільнота має залишатися відданим правильному підходу до сприяння мирним переговорам, допомагати сторонам конфлікту якнайшвидше відкрити двері для політичного врегулювання та створювати умови та платформи для відновлення переговорів. Китай продовжуватиме відігравати конструктивну роль у цьому контексті”

Вирішення гуманітарної кризи.

“Необхідно заохочувати та підтримувати всі заходи, що сприяють послабленню гуманітарної кризи. Гуманітарні операції повинні ґрунтуватися на принципах нейтралітету та неупередженості, а гуманітарні питання не повинні бути політизовані”.

Захист цивільного населення та військовополонених.

“Сторони конфлікту повинні суворо дотримуватись міжнародного гуманітарного права, уникати нападів на цивільних осіб або цивільні об’єкти, захищати жінок, дітей та інших жертв конфлікту, а також поважати основні права військовополонених. Китай підтримує обмін військовополоненими між росією та Україною і закликає всі сторони створити для цього більш сприятливі умови”.

Підтримання безпеки атомних електростанцій.

“Китай виступає проти збройних нападів на атомні електростанції та інші мирні ядерні об’єкти та закликає всі сторони дотримуватися міжнародного права, включаючи Конвенцію з ядерної безпеки (CNS), і рішуче уникати техногенних ядерних аварій. Китай підтримує Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у його конструктивній ролі у сприянні безпеці цивільних ядерних установок”

Протидіяти застосуванню чи загрозі застосування ядерної зброї.

Сприяння експорту зерна.

“Усі сторони мають повністю та ефективно збалансовано реалізувати Чорноморську зернову ініціативу, підписану росією, Туреччиною, Україною та ООН, і підтримати ООН у відіграванні важливої ролі в цьому відношенні. Ініціатива співпраці щодо глобальної продовольчої безпеки, запропонована Китаєм, забезпечує можливе вирішення глобальної продовольчої кризи”.

Протистояти  одностороннім санкціям. 

“Односторонні санкції та максимальний тиск не можуть розв’язати питання; вони лише створюють нові проблеми. Китай виступає проти односторонніх санкцій, несанкціонованих ООН”

Підтримання стабільності промислових ланцюгів і ланцюгів постачання. 

“Усі сторони повинні щиро підтримувати наявну світову економічну систему та протидіяти використанню світової економіки як інструменту чи зброї в політичних цілях.

Сприяння “постконфліктній відбудові”.

18 лютого керівник Офісу закордонних справ ЦК Компартії Китаю Ван I анонсував мирну ініціативу «з політичного врегулювання кризи в Україні», яку Китай обіцяє оприлюднити до кінця лютого.

За його словами, документ міститиме, зокрема, позиції щодо необхідності поважати територіальну цілісність та суверенітет.

За даними Bloomberg, «мирний план» Китаю щодо повномасштабної війни росії проти України може містити заклики до припинення постачання зброї українським захисникам.

Нагадаємо, Зеленський прокоментував “мирний план” Китаю.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.