Знаєте, як працює замовлення, непряма реклама, спонукання до дії? Але, таке масштабне, щоб для всіх?

Після перших проблем з постачанням електрики зʼявились перші рішення. Вони були абсолютно адекватні! Генератори замінили основне джерело подачі «світла». Вони вже існували, як альтернатива, багато структур, яким було необхідне безперебійне джерело електричноі енергії, користувались генераторами і раніше! Щоправда, не було централізованої «команди» від урядовців: ставте генератори! Не було державного регулювання цін! Це, радше, з розряду самоорганізації! Серед вищого керівництва знайшовся лише ідіот, який сказав, що заборонить зберігати паливо в офісах, фірмах і установах! Хтось на ідіота накричав, і він принишк!

09.06.2024
Знаєте, як працює замовлення, непряма реклама, спонукання до дії? Але, таке масштабне, щоб для всіх?

Зовсім інша річ – сьогоднішні проблеми зі світлом! Генератори у більшості поважаючих себе структур – є! Навіть встановлені стаціонарно! Найбільш вразливими виявились звичайні мешканці. І, якщо тоді, взимку, все було якось «зрозуміло»: початок війни, ворог бʼє по енергетиці, все в вогні, опалення треба забезпечити, насоси, станції… то зараз – літо… крім лямпочки, праски і чайника, не так вже і багато треба… ну, ґаджети зарядити, щоб жити в паралельній реальності…

І тут когось осінило! Сонячні панелі! Це неабищо для кожного! Підозрюю, «осінило» великого постачальника тих панелей (і інших складових) на наш ринок.

Якось я упустив той момент, чи хтось з прямих урядових кіл згадував про «велике електричне щастя» від сонячних панелей, але не здивуюсь, якщо експортер «увійшов у змову» і «вклав» в уста великого урядовця фразу про енергію, яку громадяни можуть самостійно видобувати з сонця. Принаймні, пропагандисти від влади раптом всі почали розповідати, що «вихід є!», посипаючи все це прикладами ОСББ, які встановили, мають і «сяють», чи «світять»!

А тоді, підозріло-синхронно зʼявились статті на основних інформ ресурсах країни! Статті простенькі, як колись «Іван з Крижополя» розповідав у роликах, що він ніколи не грав у лотерею, а тут купив білет, і виграв… тобто, осьо дармова сонячна енергія, а можна отак, а вже дехто встановив і тішиться…на найдорожчих провідних ресурсах дрібненьким шрифтом, ніби, між іншим, можна прочитати застереження про сезонність і неефективність, про «ніколи-не-окупність», і навіть про «недоцільність»…але ж…хто то читає…

Хочете думку експерта? Не, блін, теоретика, котрий не знає Закону Ома для ділянки кола (це не теорія, це базові знання про струм, спрощую, про «світло» в хаті), який шось там продає, вміє змонтувати і підключити….

В мене будинок автономний! Зовсім! Не підключений до електропостачання! І ніколи не був! І, цей! Я сам цю модель вигадав! Не для енергоефективності, економії, сучасності, чи альтернативності, а, коли зрозумів, що законного способу підʼєднання до електромережі у будинку – не існує! Виходив з розуміння, що сонячні батареї – це фігня (в певному сенсі), а не джерело, а основним джерелом енергії має бути щось інше!Надійніше і постійніше! В моєму випадку – газовий генератор! Оця «міні-електростанція», про яку хтось від урядовців вже багато тараторив! А, ну, ще розуміючи, як те «світло» можна зберігати, і скільки часу!)
Якщо хтось вже начитався статей, і наслухався різних блогерів (я послухав кількох політичних, які плели про сонячні батареї… якшо вони і в політиці так розбираються, як у відновлювальній енергетиці, то… «ну мене нашо»!), та й вже встав в чергу за сонячними панелями, інверторами і батареями, то… зараз я вас… полию зимною водою… трохи…

Сонця в нас нема! Ну, не те, щоб зовсім нема, є, але дуже мало! Це період від якогось там пізнього березня до раннього жовтня мінус кожен дощовий і білъшість похмурих днів. Як осьо сьогодні! А світло, як вам відомо (або невідомо), електроенергія, воно погано у відрі зберігається! Тобто, не можна його зібрати в червні, і притримати до грудня. Тому, якщо якийсь голова ОСББ вже переконав вас в тому, що буде світло…. еееееееее….. цей….. не буде…

Спробую по порядку!

Сонячні панелі – це або лохотрон, якщо не вкласти грошей, або підвищений рівень комфорту, якщо впакувати цілу купу ресурсу! Але аж ніяк не економія, вигода і всяке таке! Це дуже дорого і потребує постійного обслуговування!

Самі по собі сонячні панелі є ефективними лише в певний період року, і, ой, лише в світловий день. Якщо зовсім точно – кілька годин у день!

Моя станція на 10 кВт в найкращому випадку генерує 9кВт за годину, а коли нагрівається, то менше! А, наприклад, в якомусь там листопаді та станція дає 180 Ват! За годину! Знаєте, скільки це? Ну, я розумію, що люди у фізиці не орієнтуються від слова зовсім, а про електричний струм знають лише, що «розетка бʼє током» і, якщо включити чайник, то він кипить, то…. поясню «на пальцях»: 10 кВт/год (девʼять, але то лише в якийсь період, коли кут найсприятливіший і ані хмаринки) – це ніскільки, ес фор мі (чому ніскільки? Бо воно «дає» тих девʼять, а тобі їх нащо, у відро запхнеш? Спробуй їх «взяти»! Щоб зрозуміло, акумулятор до вашого слабонького електромобіля заряджається всю ніч, правда?), а 180 Ват – це дві-три слабонькі лямпочки! При тому, що панельок – багато, площу займають велику!

Наступний обовʼязковий пристрій! Інвертор! То така хрєнь, яка переробляє сонячну енергію в електричну, заганяє ту електричну енергію в акумулятори (зараз і про них теж), перетворюючи на 12, 24 або 48 вольт (це напруга, якшо шо, в розетках 220, якшо шо), а тоді з тих же ж акумуляторів видобуває і переводить в мережеві 220. «По дорозі», як ви розумієте, ціла купа втрат! Інвертор теж розрахований на певну потужність. Наприклад, в мене два, сумарна потужність 14 кВт! Це означає, що я можу увімкнути будь-які прилади одночасно (не будь-які, але побутові так точно), і вони будуть працювати. Те, що пропонують, як інвертор на «світло» (електрику) в отих «хорих» статтях на провідних ресурсах, не підходить ні до чого, хіба до все тих же двох-трьох лямпочок). Забув сказати. Інвертор, він теж живиться… електрикою)…

І, нарешті, акумулятори!

Громадяни! Не купуйте гелеві акумулятори! Вони – до сра…ой! Погані! Перший комплект гелевих акумуляторів загальною потужністю 20 кВт працював в мене десь місяці три, далі його замінили на такий же ж другий, який працював, певно, ще менше. Вони мають ресурс зарядів-розрядів – ніскільки! І розряджати їх можна лише до половини, інакше – не буде робило! Тому, акумулятори мають буть літій-залізо-фосфатні! Ці розраховані на велику кількість циклів! Але є одне але: дорогі! Дуже! Одна батарея на 2,4 кВт коштує (і це було до війни ще, до попиту!) 2,5 тисячі євро. Їх треба кілька, для забезпечення безперебійної подачі в одне помешкання. Є ще така штука – струм використовується нелінійно! Наприклад, є моменти включення приладів, «пусковий струм», вони «зʼїдають» ємність акумулятора, ай, та не буду я всього пояснювати, то в школі мали б вчити…якби вчителі справді знали фізику (моя колись не знала).

Якщо це все заради того, щоби зарядити телефони… то купіть собі павербенки).

І, нарешті, всі моі теорії стають повним непотребом в осінньо-зимовий період! Бо в дорогих акумуляторах не буде чого зберігати, інвертор не матиме, що перетворювати, а панелі не генеруватимуть!

Ось так! Спеціалісти, блін, з «зеленої енергетики»!

Володимир Огура

Джерело

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.