За тиждень Львівщина позбулася майже 25-ти радянських пам’ятників

На Львівщині від початку року демонтували понад 140 об’єктів, які підлягають декомунізації.

21.07.2023
За тиждень Львівщина позбулася майже 25-ти радянських пам’ятників

За тиждень, що минає, область позбулася ще 24 комуністичних маркерів.

“Особливо активно працювала Золочівщина та Стрийщина. Проте маємо за що подякувати також Дрогобиччині і Самбірщині. Географія демонтажів – майже вся область: Підкамінь, Михайлевичі, Великий Любінь, Старий Добротвір, Липівці, Криниця, Семегинів, Суховоля – це далекі і близькі села, які позбуваються тих міфів, які нам десятиліттями нав’язували російські окупанти. Тішить, що в кожному районі і в кожній громаді є свідомі активні люди, завдяки нашій спільній праці, Львівщина очолює всі рейтинги декомунізації в Україні. З такими темпами до кінця 2023 року ми зможемо виконати заплановане – першими в Україні до кінця очистити нашу область від тоталітарного спадку у громадському просторі”, – каже учасник робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА, депутат облради Захар Миляник.

На початку року на Львівщині нараховували понад 260 об’єктів радянського минулого, які підлягали декомунізації. Щодня в області падають 3-4 ідоли тоталітарної доби. Водночас, по кілька додаткових пам’ятників робоча група додає до інвентаризації щотижня.

“Нам пишуть у коментарях, скидають інформацію у приватні повідомлення, іноді громади самі зголошують додаткові пам’ятники, а потім демонтовують також самі. Проте є різні випадки. Наприклад, громада Белза ховає від серпа декомунізації три памʼятники. У чому дивина? Голова громади – активна членкиня ВО «Свобода» Береза Оксана, 1987 року народження, давно запевнила робочу комісію, що Белз вільний від істуканів. Але ж ні. Цього тижня нарешті демонтували два пам’ятники у Великому Любіні, де голова – від ЄС. І такі випадки чомусь дивують”, – зазначає радник начальника Львівської ОВА, член робочої групи з декомунізації Олег Радик.

Громада Белза ховає від серпа декомунізації три памʼятники

Наразі в області залишається ще понад 100 пам’ятників, які підлягають декомунізації та деколонізації і які мають намір демонтувати до кінця року. Частина з них також потребуватимуть дослідження фахівців, а можливо, і ексгумації. Ще кілька облюбували собі лелеки і звили там свої гнізда. Перенести домівки птахів на спеціальні опори, за участі орнітологів, планують на початку осені, коли бузьки полетять вирій.

Автор: Анна Герич

 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.