За пів року на Львівщині зафіксували 49 випадків захворювання на гепатит В

Зараз в Україні особливо небезпечна ситуація у зв’язку з можливістю стрімкого поширення інфекційних хвороб.

31.07.2023
За пів року на Львівщині зафіксували 49 випадків захворювання на гепатит В

Детальніше розповіли спікери брифінгу в Офіційному медіацентрі при Львівській ОВА.

Цьогоріч Всесвітній день боротьби з гепатитами, який відбувається 28 липня, проводився під гаслом «Гепатит не чекає» – в розумінні, що не для всіх видів гепатитів характерні явні симптоми, які спонукають людину звернутися до лікаря. Згідно з даними ВООЗ, 5% людей потенційно інфіковані вірусом гепатиту С і 1,5% інфіковані вірусом гепатиту В – ці два види є найбільш розповсюдженими. Відповідно поки людина не знає про свій діагноз, вона може стати джерелом інфекції для оточуючих.

Про це під час брифінгу в Офіційному медіацентрі при Львівській ОВА розповіла Наталія Іванченко, керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.

На Львівщині, за 6 місяців 2023 року виявили 49 випадків захворювання на вірусний гепатит – це майже вдвічі більше ніж в аналогічний період минулого року. Часто люди дізнаються про діагноз випадково.

«На Львівщині є випадки захворювання на вірусні гепатити. За шість місяців 2023 року ми маємо 49 нових випадків захворювання на гострий вірусний гепатит В – це майже у два рази більше ніж за аналогічний період минулого року. Якщо говорити про вірусний гепатит С, то зареєстровано 12 випадків (13 у минулому році).

Кожного року вперше реєструються хронічні випадки захворювання на В і С. Можемо констатувати, що кількість нових виявлених клінічних випадків захворювання теж кожного року зростає.

Дуже часто люди дізнаються, що у них гепатит, випадково – або під час профілактичного огляду, або перед пологами чи вагітністю, або коли звертаються до дерматологів, ревматологів чи інших фахівців, оскільки у них виникають нетипові прояви захворювання», – зазначає Наталія Іванченко.

Інкубаційний період гепатиту становить 6 місяців – від моменту потрапляння збудника в організм до перших клінічних ознак хвороби.

З метою привернення уваги до проблеми гепатитів на Львівщині третій рік поспіль відбувається профілактично-інформаційний захід у Трускавці. Цього року акція «Гепатит не чекає» відбулася 28 липня.

Як розповіла Наталія Іванченко, під час акції 72 людини обстежилися на вірусні гепатити В, С, на ВІЛ і сифіліс. В результаті виявили, що одна людина ВІЛ-інфікована і не знала про це, 5 людей інфіковані вірусом гепатиту С, і 2 людей – вірусом гепатиту В. Їх скерували для подальшої консультації.

«Людям потрібно розповідати, що не завжди людина виглядає хворою. Вона може виглядати абсолютно здоровою, і не знати, що вона є носієм вірусу гепатиту, а при незахищених статевих контактах, при використанні чужих леза для гоління, зубної щітки, людина може передати вірус іншій людині», – наголосила епідеміологиня.

Зараз Україна є інфекційно небезпечною, адже у зв’язку із повномасштабною російсько-українською війною збільшуються міграційні процеси і багато людей не обстежуються та не звертаються по медичну допомогу. Окрім того, через війну є велика кількість поранених, яким через бойові дії, руйнування, не завжди можливо надати належну невідкладну медичну допомогу стерильними засобами.

Загрозливу ситуацію створюють також наслідки повеней на Львівщині та затоплення через підрив Каховської ГЕС, що збільшує ризики поширення гепатитів А та С – на цьому під час брифінгу наголосив Андрій Орфін, заступник директора Львівської обласної інфекційної лікарні з медичної частини.

«Через війну є велика кількість поранених, як цивільних, так і військових, і в умовах війни не завжди є можливість надати першу медичну допомогу стерильними засобами, відбувається прямий контакт з кров’ю, що збільшує ризик поширення гепатиту, якщо хтось з людей інфікований. Великий ризик інфікуватися серед військовослужбовців у зв’язку з великою кількістю переливань крові – знову ж таки через прямий контакт з кров’ю. Тому закликаю всіх, хто повернувся з передової – перебуває у відпустці або має можливість обстежитись, – пройдіть тестування на наявність гепатиту», – зазначив Андрій Орфін.

«Слід пам’ятати, що такі різновиди гепатитів як А та Е передаються через їжу та воду. Тому слід бути обережними, коли вживаємо воду з криниці або джерела – адже поряд можуть бути розташовані ферма чи вигрібна яма, різні речовини з яких можуть потрапляти у воду.

Особливістю гепатиту А є те, що він з’являється спалахами – тобто, захворіти може вся сім’я», – додав лікар-інфекціоніст.

Профілактика:

«Коли ми йдемо на манікюр, педикюр, татуаж, пірсинг, ми повинні переконатися, що послуги надаються стерильним інструментарієм. Ми повинні пам’ятати, що секс повинен бути безпечним. Ми повинні хоча би раз в рік обстежуватися на наявність вірусу гепатиту В і С і при перших ознаках хвороби звертатися до лікаря», – зазначила Наталія Іванченко.

Медики також наголошують, що особливо важливо обстежитися людям з груп ризику: військовослужбовцям, медичним працівникам.

Вірусні гепатити не мають специфічної клінічної картини.

Як пояснив Андрій Орфін, гепатит – це не завжди «жовтяниця», адже є безжовтяничні форми гепатиту В і С, коли шкіра не жовтіє, і наявна лише загальна симптоматика, яка може бути у будь-кого у зв’язку з темпом життя – втомлюваність, слабкість, сонливість, дратівливість, болі в суглобах, дивні висипання.

За загальним аналізом крові можна побачити непрямі ознаки, якщо вже є гострий вірусний гепатит – це збільшення кількості лімфоцитів та зменшення кількості лейкоцитів. Помітні зміни в загальному аналізі крові будуть при цирозі печінки.

Найбільш доцільно все таки зробити швидкі тести на гепатит – наголошують медики.

Вакцинація від гепатиту:

Отримавши три дози вакцини, ви будете захищені від вірусного гепатиту В. Вакцину від гепатиту В називають вакциною проти раку, адже цей вірус може викликати рак печінки. Для дітей вакцинація безкоштовна, а також зараз безкоштовно можуть вакцинуватися медичні працівники та військовослужбовці.

Якщо відбулася «аварійна» ситуація, наприклад поранення незрозумілим предметом на вулиці, необхідно звернутися з подальшою вакцинацією за експрес-схемою від гепатиту В (якщо людина не була вакцинована).

Чи виліковний гепатит?

Гепатити А, С та Е – виліковні.

Гепатит В виліковний в залежності від вчасності лікування або ж застосовується пожиттєвий прийом препаратів, який захистить від цирозу печінки, раку печінки або принаймні від швидкості розвитку цих ускладнень.

 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.