З синагог на Тернопільщині вкрали цінні атефакти та вивезли до Росії

Викрадені реліквії синагог Тернопільської області опинились в московському музеї.

16.08.2023
З синагог на Тернопільщині вкрали цінні атефакти та вивезли до Росії

Як повідомляє “Україна Інкогніта”, в 2014 р на замовлення головного рабина Росії Берл Лазаря пограбували не лише синагогу XVIII ст. в Чорткові,  але й синагогу в Підгайцях. Приводом для розслідування «Україна Інкогніта» стало повідомлення, що вкрадені  трьохсотлітні різьблені двері із синагоги «сплили» в експозиції Єврейського музею в Москві. В тому ж таки 2014 р. із давньої синагоги в Підгайцях теж пропали унікальні реліквії – барокове білокам’яне різьблене оздоблення ніші з молитовної зали та різьблена таблиця з написом «Це ворота Господа — праведні ввійдуть через них» (Псалом 118), що прикрашала вхід до божниці.

Якого саме місяця це сталося – невідомо, але ще влітку 2014 р. ці реліквії були ще на своєму місці. Спроба з’ясувати обставини, чи немає зв’язку між крадіжкою трьохсотлітніх дверей в Чорткові, та зникненням майже чотирьохсотлітнього різьбленого оздоблення в Підгайцях увінчалася успіхом. Таблиця, що донедавна прикрашала вхід до пам’ятки архітектури національного значення дійсно знайшлася в експозиції московського музею. Що цікаво, вкрадена реліквія з Підгайців там виставлена поруч із вкраденими дверима синагоги в Чорткові. Великі кам’яні блоки – таблиці й елементи оздоблення вкрали вже коли йшла війна й доправили у Москву, причому, виставили не на тимчасовій виставці, а в основній експозиції Єврейського музею.

Важкі кам’яні блоки вирвали “по живому”, завдавши величезної фізичної шкоди будівлі, поклали маніпулятором у вантажівку і вивезли з України. Голова ГО «Україна Інкогніта» Роман Маленков зазначив, що громадська організація обов’язково звернеться, щодо викрадення реліквій із пам’ятки національного значення і перевезення їх на територію Росії, у правоохоронні органи, Міністерство культури та інформаційної політики і Міністерство закордонних справ.

Також буде звернення й до Посольство Ізраїлю, – бо йдеться про паплюження та мародерство об’єктів єврейської культурної, історичної та духовної спадщини.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.