З ока львів’янина лікарі витягнули 11-сантиметрового паразита

Це перший випадок цьогоріч на Львівщині, коли у людини виявили рідкісне паразитарне захворювання.

01.03.2024
З ока львів’янина лікарі витягнули 11-сантиметрового паразита

Про це повідомляє Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

«Перші прояви захворювання (набряк повіки) 43-річний чоловік помітив наприкінці січня. Звернувся до однієї з офтальмологічних клінік Львова. Там призначили лікування з приводу запального процесу сльозового мішка ока. Оскільки лікування не допомагало, чоловік звернувся по допомогу до одного з львівських лікувальних закладів. Під час операції на оці планували вилучити новоутворення. Однак замість пухлинки медики витягнули гельмінта завдовжки 11 см», – йдеться у повідомленні.

Медики вказують, що це перший зафіксований випадок паразитарного захворювання дирофіляріозу цьогоріч. Минулого року таких було три, а 2022 – два.

Довідка:

Дирофіляріоз — це тканинний зоонозний гельмінтоз. Захворювання з важкими ураженнями усіх систем організму, як людей, так і тварин. У людини зазвичай розвивається підшкірний дирофіляріоз.

Основними джерелами дирофіляріозу є собаки, коти, вовки, лисиці, бобри, плазуни. Однак безпосередньо від собак та котів людина не заражається. Збудник їй передається при укусі інфікованих комарів, кліщів, бліх, які насмокталися крові зараженої тварини. Проявляється або підшкірними вузлами, або у багатьох випадках хвороба перебігає безсимптомно.

При ураженні ока виникають вузли під шкірою повік. Передусім при захворюванні у місці локалізації пухлини людина відчуває сверблячку та печію різного інтенсивності.

Як можна попередити дирофіляріоз:

  • використовувати засоби, що відлякують комарів;
  • застосовувати засоби індивідуального захисту від комах домашнім тваринам (для собак, котів використовуються різні види нашийників);
  • спостерігати за станом здоров’я домашніх тварин;
  • своєчасно звертатися до ветеринарної служби при виявленні хворих на дирофіляріоз тварин, як джерела хвороби;
  • зменшити потрапляння комарів у житлове приміщення та боротися з комахами в підвалах будинків.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.