Єдиний метеорит, що вцілів із Тернопільщини: загадкова історія з 1834 року

Оті світлосяйні посланці з Небес – метеорити, падають у різних місцях. Ми їх часом бачимо за світлосяйними стрілами, які на якусь долю секунди пронизують небозвід у нас над головами.

29.07.2023
Єдиний метеорит, що вцілів  із Тернопільщини:  загадкова історія з 1834 року

Частина з тих небесних камінців а іноді й брил згорає, як ми всі знаємо, ще в атмосфері і до землі долітають лише незначні крихти тих міжзоряних посланців.

На Західній Україні відомо всього два місця, в яких знайдено відносно великі метеорити:

1- один з тих наших галицьких метеоритів назвали карпатською “Княгинею” (оскільки він впав у Сколівських Бескидах за Туркою ближче до Великого Березного);

2-метеорит”Окнини” на півночі Тернопільської області (хоча, правильніше мабуть називати його “Вікнини”, оскільки він був знайдений біля села Вікнини сьогоднішнього Збаразького району).

Так от, цей вікнинський “небесний камінь” вагою понад 12 кілограм, впав вранці 8 січня 1834 року між дев’ятою і десятою годинами (за Старим Стилем – 27 грудня 1833 року) на околиці вищезгаданого села.

Очевидець падіння того метеориту у збаразьких Вікнинах, поет і критик Станіслав Окрашевський (який на той час мешкав у селі Тихомля) писав, що той уламок був вкритий чорно-коричневою кіркою із западинами, на зламі – сіропопелястого кольору з прожилками і виступаючими на поверхню іншими включеннями.

З того дванадцятикілограмового метеориту з Вікнин, на сьогоднішній день вціліло лише…300 грам (!), причому, основна його частина виставлена нині в експозиції Природничого музею у Відні (111 г), інші – в музеї Університету Гумбольда в Берліні (63 г), у геологічному музеї в Києві (48 г), в геологічному музеї РАН у Москві (45 г) і в Природно-історичному музеї в Тарту (1,7 г) за номером: TUG 1185-68 (див. фото).

Де поділася решта метеориту з Вікнин – а це майже, одинадцять з половиною кілограм – невідомо.

В літературі висловлено здогад, що отой “перший очевидець” падіння вікнинського метеориту – Станіслав Окрашевський й був, свого часу, власником більшої його частини – вагою 15 фунтів (близько 7 кг). Обізнаність Ст.Окрашевського у справах колекціонування допомогла йому стати, на якийсь час, навіть охоронцем (кустошем) колекційних збірок короля Станіслава Августа.

… Звичайно, нині важко гадати, куди поділася ота половина вікнинського метеориту зі збірки Ст.Окрашевського. Знаючи, що той помер у Тихомлі 1865 року, можна припустити, що рештки метеориту з Вікнин можливо є шанс відшукати в котрійсь зі збірок сучасних музеїв Волині.

І можемо навіть припустити, що на цьому кам’яному уламку з оплавненими краями досі може бути прикріпленою якась пожовтіла від часу пояснююча бірка на якій написано: “фрагмент кам’яної субстанції невідомого походження із приватної збірки довоєнного часу”…

Автор: Микола Бандрівський

Джерело

 

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.