Як розумно заощаджувати електроенергію

Атаки на енергосистему. Поради:

12.10.2022
Як розумно заощаджувати електроенергію
Фото: умовне
  1. Як завжди, найбільше ми можемо економити не в квартирі, а в місцях спільного використання. Зазвичай ми все в квартирі робимо, бо відчуваємо своєю, а МЗК ігноруємо.
  2. Встановлюємо в коридорах, тамбурах, на сходових клітках не тільки LED освітлення, але обов’язково датчики руху. Щоб світло включалось тільки тоді, коли хтось заходить.
  3. Дуже багато енергії споживають ліфти. Якщо я живу на 3 поверсі, може краще пішки ходити. Тоді, як світло пропаде, в ліфті тим більше не застрянеш. Ну і вниз точно краще сходами.
  4. Прибудинкова територія – світло бажано теж на датчики руху ставити.

Квартира

  1. Гаряча вода від бойлера. Бойлер – це дуже дуже багато енергії, ще й пікових годин. Ми всі зранку ходимо в душ. Тож може вода буде не настільки гарячою? Ну і звісно набрати гарячу ванну погана ідея – ідемо в душ. А краще ще й разом з чоловіком – дружиною)
  2. Взагалі є проблема пікового нвантаження. Ранковий пік – 8.00-11.00, вечірній – 20.00-22.00) і напів-піки (7.00-8.00; 11.00-20.00; 22.00-23.00). Старайтесь обмежити споживання електрики в той час. Наприклад, не прати. Або не включати обігрівачі.
  3. Прання – в сучасних машинках 30 градусів цілком достатньо, аби відпрати важкі плями. Різниця споживання електроенергії на підігрів води 30 – 60 колосальна.
  4. Електроприбори не мають бути увімкнуті в розетки. Сліп- режим – то споживання електрики. Дістаємо з розетки пристрої.
  5. Прибори електроопалення. Це дуже дуже не на часі. Вони споживають величезні об’єми енергії. Ще й люди намагаються за мінімальну ціну купити. І ефективність таких пристроїв низька.
  6. 17 градусів в квартирі – це ок. Не треба електроприбором до 23 доганяти. Бо спалите систему.
  7. Холодильник – обов’язково розморожуємо. Якщо цього не робити, споживання електрики зростає дуже сильно. Намагаємося не забивати максимально холодильники. В Європі, до речі, не прийнято ковбасу та сир кілограмами брати. Нарізочка. І в холодильнику немає суперзапасів, які постійно охолоджувати треба.
  8. Відключаємо зарядки телефонів та ноутів з розеток, як зарядимо повністю.
  9. Не треба догріватися нині кондиціонером. Він теж споживає багато енергії.
  10. Клас енергоспоживання це важливо. Різниця у холодильників С та А+ величезна.
  11. Пилосос – це багато багато енергії. Може по старому віничком?
  12. Пам’ятаємо, що головне для електромережі – стабільність. Якщо ми різко відмовимося від всього електричного, – буде теж руйнування системи. Задача все робити дуже плавно.
  13. Ну і звісно кип’ятимо води на стакан чаю…а не півтора літра на всяк випадок. Розумне споживання включаємо в голові.

Дмитро Литвиненко

Джерело

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.