Вкрали школу… А тепер маємо повірити забудовнику під “чесне слово”

Ви вже читали публікації в львівських ЗМІ про оновлений проект забудови на вул. Широка 2 у Брюховичах? Якщо їх проаналізувати, то виглядає, що статті наче під копірку писані.

17.07.2023
Вкрали школу… А тепер маємо повірити забудовнику під “чесне слово”

Громаді донесли красивий меседж – забудовник (компанія з Запоріжжя СЕНСАР ГРУП), все переосмислив і представив новий проект, який є кращим за попередній та враховує побажання громади.

Дерева збережуть, не буде торгових центрів, буде більший реабілітаційний центр не 500 а 1000 м2, апарт-готель типу редісон або хілтон, вивчають грунт на термали, якась комерція на перших поверхах, приватний садочок, 10 млн грн дають на школу… І всі ці покращення забудовник зробить в угоду громаді, по при те, що міг навіть і не слухати людей. Адже у нього давно всі дозволи на руках на початок будівництва. Однак, він добровільно, в збиток бізнесу, проявив жест доброї волі – змінив проект, щоб врахувати думку громади…
Гарно подали, правда?

Але…

Чомусь, ніхто не згадав про відкриту ще у 2021 році кримінальну справу щодо незаконної передачі цієї ділянки в користування. Громаду позбавили ділянки, вартістю понад 1,5 млн доларів! Її в Брюхович фактично вкрали.

І тут питання до ЛМР. А як же «винні будуть покарані», «земельна ділянка буде повернена в розпорядження громади»… Все… здулись? Натомість, приймаєте від забудовника відкупне на будівництво школи в якості «допомоги» у 10 млн гривень (270 тис.доларів) та міняєте свої меседжі на «змінити нічого не можемо», «всі дозволи забудовнику повидавала ще Брюховицька селищна рада».

Ну що ж, красиво обіграли…

Чомусь, ніхто не акцентує на відсутності будь-яких гарантій того, що збудовані апартаменти підуть під готельне управління. А як не буде готельного управління? Що тоді? Чим це відрізнятиметься від звичайних квартир? До речі, окрім самого забудовника, наразі жоден готельний оператор про можливий готельний бізнес в Брюховичах не анонсував.

Для підтвердження реальності проекту і «чесного слова» забудовника, як мінімум, варто би було ДО ПОЧАТКУ БУДІВНИЦТВА, окрім самого забудовника, представити громаді конкретні обличчя готельєрів зацікавлених в реалізації такого проекту та управлінні набудованими апартаментами. А не просто сипати пил в очі голосними назвами брендів Ріксус, Хілтон…

То де ж ті реальні готельні оператори? Забудовники їх ще не знайшли? А знайдуть? А шукають взагалі?
Якщо це туризм і рекреація, то чому про реалізацію термалів, що забудовник, що ЗМІ, що влада, так скупо згадують, наче це неважливо для Брюхович, для Львова, для сфери туризму, реабілітології?
Відомо, що основна цінність цієї ділянки саме у тому, що під нею мінеральні води!

Забудовник стверджує, що вони «проводять початкові роботи з вивчення ґрунту, щоб визначити термальний потенціал на цій ділянці». Ну і як він це робить? Лопатою? Де спецдозволи від «Держгеонадр» України на геологічно-розвідувальні дослідження? Покажіть. Нема? То про які вивчення забудовник говорить….
«Будуть позитивні висновки фахівців (щодо мінеральних вод) — забудовник готовий коригувати проєкт, адже термали — це комерційно привабливий фактор». Висновки, яких фахівців? З ким працює в цьому напрямку?

Зрештою, як можна реалізовувати проект реабілітаційного центру чи апарт готелю з використанням термалів, прораховувати його рентабельність, писати бізнес-план і т.д., якщо ще жодних результатів геологічних досліджень немає. Ба більше, навіть дозволів на такі дослідження в забудовника нема.

А що є? Є містобудівна документація. Є цільове використання цієї ділянки 03.15 «Для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови» в категорії «землі житлової і громадської забудови». Є дозвіл на початок будівництва з прописаними поверховістю і щільністю забудови. Забудовники можуть і рвуться будувати апартаменти.

О це є, більше нічого.

Ніяких гарантій забудовник не дає, конкретики не презентує (спецдозволи на дослідження, конкретні прізвища представників готельного бізнесу, кількість одиниць апартаметів тощо…).

Вся добропорядність забудовника базується лиш на його «чесному слові» та красиво розпіареному жесту доброї волі – зміни ним попереднього проекту забудови на новий, покращений в плані висотності і щільності.
І ЛМР щодо отримання гарантій не напрягається. А на випадок, якщо обіцянка забудовника перейде в статус «цяцянки», ЛМР має філософську заготовку як зняти з себе відповідальність – мовляв, всі будівельні дозволи повидавала Брюховицька селищна рада.

А слабо перевести цю ділянку з категорії «Землі житлової і громадської забудови» в категорію «Землі рекреації» та відмовитись від довічного безоплатного користування, отриманого у шарлатанський спосіб і чесно перейти на оренду? О це би був дійсно жест.

Зважаючи на атмосферу публікацій львівських ЗМІ, поодинокі висловлювання та поведінку представників ЛМР, є зрозумілим – влада та забудовник домовились.

Але тим самим відкрили скриньку пандори. Тепер усі, кому Брюховицька селищна рада повидавала злочинні рішення та дозволи, можуть звертатися до Львівської міської ради як правонаступника та за якесь «відкупне» отримувати індульгенцію.

Особисто, дуже хочу увірувати в те обіцяне забудовником. Але, лише красивої картинки з підписом забудовника «чесне слово» мені замало. Не знаю як вам.

Автор:  Юлія Лацик, львівська активістка

Джерело

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.