Україна розсекретила документи про депортації українців у 40—50-х роках ХХ століття

Міністерство внутрішніх справ України скасувало гриф секретності з архівних документів про репресії та депортації українців з Івано-Франківської, Тернопільської та Львівської областей у 40—50-х роках ХХ століття.

07.02.2023
Україна розсекретила документи про депортації українців у 40—50-х роках ХХ століття
Фото: умовне

Про це МВС повідомило 7 лютого.

Комісія з питань роботи зі службовою інформацією у МВС скасувала гриф “Для службового користування” зі справ державного архіву МВС, які стосуються масових депортацій населення з Івано-Франківської, Тернопільської та Львівської областей.

Ці архівні документи будуть доступні для громадськості, зокрема їх опублікують на офіційних сайтах.

Законом України “Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 — 1991 років” визначена необхідність надавати та оприлюднювати інформацію щодо репресивних органів та заборонено відносити ці дані до службової інформації.

“Метою цього закону є забезпечення відкритості архівної інформації репресивних органів та заборона обмеження доступу до неї. Тож документи репресивних органів мають бути доступними для громадськості, в тому числі шляхом розміщення на офіційних веб сайтах”, — зауважив директор Департаменту документообігу та контролю Іван Сопіга.

У фондах Галузевого державного архіву зберігаються документи, які стосуються масових депортацій населення з території Західної України в 1940-х та 1950-х роках, ешелонні списки громадян Івано-Франківської, Тернопільської та Львівської області.

Коментарі

09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.