У реабілітаційному центрі Superhumans на Львівщині настільні ігри використовують для реабілітації

У львівському центрі реабілітації та протезування Superhumans настільні ігри та пазли використовують ерготерапевти у роботі і з пацієнтами під час реабілітації.

07.09.2023
У реабілітаційному центрі Superhumans на Львівщині настільні ігри використовують для реабілітації

Про це Суспільному розповіла ерготерапевтка Вікорія Стасів.

Пацієнти центру Superhumans Денис та Вадим із ампутаціями грають у одну із настільних ігор.

“Прикольно. Воно розслабляє, трохи відволікає. Я тут пазли збирав”, — розповідають пацієнти.

Аби інші пацієнти, так само як Вадим та Денис, змогли пограти у ігри їх розмістили у найдоступнішому місці для дозвілля.

Там можуть грати як самі пацієнти, так і відвідувачі. Ще один набір, спеціально підібраних настільних забавок, розміщений у кабінеті ерготерапії. Їх спеціалісти використовують цілеспрямовано для певних видів реабілітації.

“В нас бувають випадки, коли пацієнти мають когнітивні порушення, тобто втрата уваги, втрата пам’яті та концентрації. І, власне, настільні ігри нам допомагають покращити ці втрачені можливості. Також це дуже класно для пацієнтів, які мають втрачені функції дрібної моторики, або порушення руху кисті чи руки”, — розповідає ерготерапевтка Вікторія Стасів.

“Коли ми виграємо, там збираємо якісь фішки, досягаємо свої мети. І рівень дофаміну підвищується і, відповідно, ми йдемо щасливі, а наші внутрішні ресурси мобілізуються. А також тут є можливість конкуренції між собою, де теж включається мислення. Тобто, по суті, настільні ігри сприяють нашому кращому сприйнятті ситуації, синтезу, аналізу, досягнення і мети і шляхів до її досягнення”, — каже психологиня-діагност Христина Заставна.

А психологічний стан пацієнта, за її словами, впливає на процес одужання загалом.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.