У Раді пропонують заборонити ароматизовані тютюнові вироби

Законопроєктом №9227 пропонують заборонити виробництво (крім для експорту), гуртову і роздрібну торгівлю та імпорт для реалізації на території України новітніх тютюнових виробів з характерним запахом та/або смаком диму та які містять смако-ароматичні добавки.

21.04.2023
У Раді пропонують заборонити ароматизовані тютюнові вироби
Фото: умовне

Як пише “Дебет-кредит” 20 квітня 2023 року у ВРУ зареєстрували законопроєкт №9227 “Про внесення змін до Закону України “Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення” щодо заборони новітніх тютюнових виробів, що містять смако-ароматичні добавки”.

Метою прийняття проєкту Закону є посилення заходів щодо зменшення вживання тютюнових виробів серед населення та виконання Указу Президента №722/2019  «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року». Зокрема, одна з цілей –  забезпечення здорового способу життя та сприяння добробуту для всіх у будь-якому віці.

Законопроєктом пропонується внести зміни до Закону «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», які забороняють виробництво (крім виробництва для експорту), гуртову і роздрібну торгівлю та імпорт для реалізації на території України:

  • новітніх тютюнових виробів з характерним запахом та/або смаком диму;
  • новітніх тютюнових виробів, що містять смако-ароматичні добавки у будь-яких компонентах, таких як фільтр, папір, упаковка, капсула або мають будь-які технічні характеристики, що дозволяють змінювати запах чи смак сигарет, тютюну для самокруток або інтенсивність диму.

Як пояснюють законотворці, ароматизовані тютюнові вироби є інструментом приваблення до початку вживання тютюнових виробів. Міжнародні дослідження вказують, що 80% дітей у віці 12-17 років, які мали досвід вживання тютюну, дебютували саме з ароматизованих тютюнових виробів. Після появи тютюнових виробів для нагрівання на ринку України наприкінці 2016 року вперше за 10 років відновилася динаміка зростання вживання тютюнових виробів.

У разі прийняття закон набере чинності з дня, наступного за днем опублікування, але не раніше 11 липня 2023 року.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.