У МЗС розповіли, як розслідують погрози українським дипломатам

Слідство щодо погроз українським дипломатам триває на кількох рівнях одночасно. Його ведуть “компетентні органи” європейських країн та України.

13.12.2022
У МЗС розповіли, як розслідують погрози українським дипломатам

Про це в етері національного телемарафону заявив речник МЗС України Олег Ніколенко, передає “Суспільне”.

“Якщо ми говоримо про безпосередньо закривавлені пакунки, то їх вже зафіксовано 28 в різних європейських країнах. Тут ведеться слідство на рівні країн, де були виявлені такі конверти. Також ведеться слідство на рівні компетентних органів України і відбувається взаємодія з європейськими партнерами”, — сказав він.

За словами Ніколенка, українські посольства активно взаємодіють з правоохоронцями в країнах перебування.

“Тобто увесь комплекс слідчих дій зараз відбувається. Я сподіваюсь, що найближчим часом ми зможемо починати конкретно розплутувати цей клубок і встановлювати, хто це виконує і для чого”, — сказав речник МЗС.

Він також повідомив, що розслідування ведеться і в Німеччині, звідки адреса, яка містилася на цих конвертах.

“Є певні зрушення в розслідуванні, але мені б не хотілось їх зараз розголошувати, оскільки слідство ще триває”, — сказав Ніколенко.

Речник МЗС зазначив, що реакція українських дипломатів на погрози “абсолютно спокійна”.

“Звичайно, надходження таких пакунків, повідомлення про мінування, вандалізм щодо помешкання, вносить свої корективи в повсякденне життя. Це пов’язано із приїздом поліції, піротехніків, кінологів, слідчих, але загалом настрій українських дипломатів бойовий. Це ніяким чином не відволікає їх від поставлених завдань. Всі працюють над забезпеченням потреб України у зброї, енергообладнанні, а також на перемогу”, — сказав він.

Ніколенко наголосив, що, коли неможливо щось вдіяти на дипломатичному фронті, класичними засобами, то “вороги вдаються до залякування”.

“У нас був випадок вандалізму помешкання посла України у Ватикані. У нас були два випадки замінування посольств наших в Молдові та Казахстані. Розслідування цих погроз також ведеться. Воно ведеться в комплексі з усіма іншими випадками”, — зазначив він.

За словами речника МЗС, погрози дипломатам не вплинуть на підтримку України, які надають міжнародні партнери.

“Вона ніяким чином не буде зменшуватись, а буде лише посилюватись. Усі розуміють, що ми єдині в нашій боротьбі проти російської агресії”, — сказав Ніколенко.

За останні тижні зафіксовано 33 випадки погроз українським дипломатам у 17 країнах.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.