У місті на Тернопільщині на ратуші запрацював годинник часів Австро-Угорщини

На Тернопільщині у Теребовлі відновили роботу годинника, встановленого на міській ратуші. Тепер щогодини тут б’ють куранти, а о 12:00 звучить мелодія Державного Гімну.

14.12.2023
У місті на Тернопільщині на ратуші запрацював годинник часів Австро-Угорщини

Про це  “Суспільному” розповів директор Теребовлянського туристично-інформаційного центру Микола Августович.

За його словами, годинник зламався перед початком повномасштабного вторгнення. Майже два роки з вежі Теребовлянської ратуші було чути лише звук повітряної тривоги.

“Чоловік, який мав відповідати за цей годинник, разом зі сім’єю виїхав за кордон. Зараз нам вдалося з ним зв’язатися. Після коротких перемовин домоглися, щоб нам повернули плату. Приїхав майстер зі Львова та все встановив”, — розповів він.

Годинник розташований на вежі ратуші. Вона є однією з туристичних локацій міста. Тут оформили оглядовий майданчик, з якого видно краєвиди Теребовлі. Перший годинник на ратуші, за словами Миколи Августовича, з’явився тоді, коли й сама будівля, — на початку 20 століття.

“Уже в першій версії вежі, збудованій за часів Австро-Угорської імперії, був годинник. Під час Першої світової війни всю вежу і годинник зруйнували. Згодом її відбудували вже поляки”, — розповів Микола Августович.

Сучасний годинник встановили тут на початку літа 2021 року. Його механізм — комбінований.

“Є, скажімо так, механічне “металеве серце”, яке призводить до всіх обертів. І є електричний “мозок”. Годинник — автономний: сам змінює години, за необхідності вмикає собі підсвічування“, — пояснив Августович.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.