У Міноборони закликали не публікувати фото і дані зниклих та полонених українських військових

Це може їм зашкодити.

02.11.2022
У Міноборони закликали не публікувати фото і дані зниклих та полонених українських військових
Ганна Маляр. Фото: УНІАН

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр закликала не постити у соцмережах фото безвісти зниклих або полонених українських військовослужбовців у військовому однострої, не вказувати їхні прізвища, ім’я, по батькові та військові посади. Такі пости можуть зашкодити військовослужбоцю та перемовинам щодо обміну.

Такі пости, за словами Маляр, переважно супроводжуються підписами, на кшталт: “Ця особа перебуває в полоні, подивіться, може хто знає чи шукає цю людину” або “помоліться за повернення” та містять персональні дані військового.

“У чому небезпека таких постів? Річ у тім, що вказана особа дійсно може перебувати в полоні, але ворог при цьому вважає її цивільною”, — пояснила посадовиця.

Або людина може просто переховуватись на тимчасово окупованих територіях і шукати можливості повернутись. “Оприлюднюючи дані і фото такої людини, ви даєте ворогу орієнтир на пошуки”, — додала Маляр.

За її словами, поширення в соціальних мережах інформації про позивні українських бійців, військові частини і місця їх дислокації, про обставини потрапляння військовослужбовців в полон несе загрозу не тільки самим полоненим, але й їх бойовим побратимам.

“Ми вже неодноразово наголошували на тому, що розміщення в публічному просторі будь-якої інформації про конкретну людину, яка перебуває в полоні у росіян, значно ускладнює процес повернення її додому і нерідко ставить під загрозу життя самого полоненого”, — пояснила заступниця міністра.

Йдеться про додаткову інформацію про значущість цієї людини для суспільства, її політичні погляди, місце служби чи попередня робота, відомості про склад сім’ї, про рідних і близьких. Це спонукає окупантів прискіпливо ставитися саме до цієї конкретної людини, в результаті чого вимоги до її обміну стають завищеними, а сам процес – максимально ускладненим.

Як пояснила Маляр, рідним і близьким військових, які потрапили у полон або зникли безвісти, потрібно звертатися до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Він діє на базі Головного управління розвідки Міноборони України і об’єднує в собі понад десять державних установ та організацій. Ця установа здійснює прийом родичів військовополонених та безвісти зниклих і надає юридичну, психологічну, а також іншу наявну інформацію.

 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.