У Львові водій рейсового автобуса через суд повернув 200 контрабандних iPhone

Галицький районний суд Львова закрив справу про порушення митних правил водієм рейсового автобуса, який намагався ввезти в Україну 200 нових iPhone. Митники повідомляли, що вартість телефонів становила близько 7 млн грн.

28.11.2023
У Львові водій рейсового автобуса через суд повернув 200 контрабандних iPhone

Випадок трапився 16 серпня у пункті пропуску «Грушів» на кордоні з Польщею. У автобусі було ще 73 пасажири та другий водій. Усі заявили, що не перевозять нічого, що потребує декларування. Під час митного огляду в бокових порожнинах відсіку для електроніки автобуса, в порожнинах під сходами виявили 200 нових телефонів iPhone 13 та 14, інформує Zaxid.net.

Водій не повідомляв, що він перевозить мобільні телефони. Після того, як митники знайшли телефони, чоловік заявив, що взяв товар у Польщі та погодився перевезти їх в Україну за винагороду.

Водій та його адвокат не заперечують того факту, що виявлений товар не був внесений до декларації поданої митному органу. Натомість, сторона захисту заявляє, що чоловік не вчиняв жодних дій спрямованих на приховування товару або утруднення його виявлення.

Суддя проаналізував усі матеріали та докази у цій справи та дійшов висновку, що «матеріали справи не містять належних та допустимих доказів, які доводять факт вчинення водієм умисних дій спрямованих на приховування товару від митного контролю, у тому числі розміщення речей у місцях з утрудненим доступом».

«До матеріалів справи не долучено жодної технічної документації транспортного засобу, у якому було виявлено товар. Отже, незрозумілим є те, чому уповноважений представник митного органу у протоколі вказав місцем виявлення товару «конструктивні порожнини автобусу не призначені для перевезення вантажу». Також незрозумілим є визначення наведене у протоколі, як «бокові порожнини відсіку для електроніки автобуса». Даних про те, для якої саме електроніки автобусу передбачені ці порожнини і чому представник митниці прийшов до такого висновку, матеріали справи не містять», – йдеться у постанові суду.

Також, на думку суду, під час розгляду справи не надано жодних доказів і не наведено належного обґрунтування щодо того, що у порожнинах під сходами у салоні автобуса заборонено перевозити товар чи доступ до них є утруднений.

«У цьому випадку, виходячи з логіки наведеної у протоколі, можна цілком закономірно навести те, що інспектор митного органу потрапив до салону автобусу шляхом відкриття технічних люків призначених для обслуговування та використання автобусу, тобто дверей. У такому випадку усі незадекларовані предмети, окрім конструктивних елементів, які знаходяться у автобусі, можна віднести до категорії таких, що переміщаються шляхом приховування товару або утруднення його виявлення», – наведено думку судді у постанові.

Суддя  закрив справу про порушення митних правил водієм автобуса. Вилучений товар митники мають йому повернути. На постанову ще може бути подана апеляція.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.