У Львові художники відновлюють унікальну мозаїку

Над полотном працюють шестеро художників, а всі роботи фінансує власник приміщення.

21.06.2024
У Львові художники відновлюють унікальну мозаїку

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

“Півтора місяця тому розпочався процес відтворення мозаїки, що була тут історично і яку створив Богдан Сойка. Вдалося залучити шістьох найкращих майстрів з Академії мистецтв, які мають відповідний досвід. Плануємо, що за кілька місяців зможемо представити громадськості повноцінно відтворену мозаїку”, — розповіла керуюча справами виконкому ЛМР, керівниця робочої групи з питань збереження мозаїчних творів на території Львова Наталія Алєксєєва.

Для того, щоб пришвидшити процес відновлення та зробити його більш якісним, кожен з майстрів відтворює окремий елемент панно, а потім переносить його на стіну.

“Ці зображення надрукували в натуральну величину на картонних планшетках. Далі на ці планшетки кладуть смальту, підібравши відповідну кольорову палітру. Тоді планшетки, як пазли, викладаємо на стіні. Швів видно не буде — на стіні буде одне суцільне полотно. Якби це робили одразу на стіні, то це дещо сповільнювало б роботу”, — пояснив викладач Львівської національної академії мистецтв Василь Сивак.

Щоб мозаїка була максимально наближеною до оригіналу, спеціалісти шукають по всій Україні смальту періоду, коли творив Богдан Сойка. Попри це, розташування панно вирішили змінити — замість стіни у вестибюлі на першому поверсі її розмістять на другому.

Нагадаємо, мозаїку “Інформаційний простір“ художника Богдана Сойки у будівлі видавництва “Вільна Україна”, що на вулиці Володимира Великого, 2, знищили у вересні 2023 року.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.