У Білому Домі розкрили деталі візиту Байдена до Києва

Для приїзду Байдена до України розгорнули цілу безпекову спецоперацію, деталі якої до останньої миті тримали в таємниці. Лише після того, як Джо Байден покинув Київ, в Білому домі привідкрили завісу того, як все планувалось.

21.02.2023
У Білому Домі розкрили деталі візиту Байдена до Києва
Фото: ОП

Про це написав журналіст “Голосу Америки” Остап Яриш. 

“Візит Байдена в Україну дійсно безпрецедентний. Вперше президент США відвідав столицю охопленої війною країни, де нема американського військового контингенту. Також у Києві була порівняно невелика команда посольства. Тому така поїздка вимагала ретельного зважування всіх ризиків”, – пише журналіст. 

Яриш зазначає, що у Білому домі розглядали варіант короткого перетину кордону протягом візиту до Польщі, або ж поїздку до Львова. Втім, Байден наполіг саме на відвідинах Києва. 

Попри багатомісячну підготовку, фінальне рішення про візит ухвалили лише в п’ятницю. В адміністрації США про плани знали лише декілька людей.

“Щоб усе вдалось, потрібно було напустити трохи туману”, – пише Яриш. 

У неділю ввечері Білий дім оприлюднив розклад президента на наступний день. Згідно з ним, Джо Байден мав вирушити до Варшави о 18:40 в понеділок. Насправді ж, на момент оприлюднення розкладу президент вже приземлився у Європі.

Літак Байдена покинув США о 4:15 ранку в неділю. Прибувши того ж вечора на американську авіабазу “Рамштайн” у Німеччині, президент вирушив до Жешува, звідти до Перемишля, а потім — 10-годинним поїздом до Києва.  

Щоб убезпечитись від витоку інформації, супровід обмежили до мінімуму. На борту була лише невелика команда радників, медики, охоронці Секретної Служби, а також двоє журналістів — WSJ та AP, яких повідомили про поїздку в п’ятницю. 

Журналісти мусили заприсягтись зберігати таємницю, а при посадці на літак — здати свої телефони. Додаткові деталі їм вислали на e-mail із темою “Інструкції щодо прибуття на турнір з гольфу”.

З метою “уникнення конфлікту”, у Білому домі вирішили повідомили про плани Байдена також росію. Це зробили за кілька годин до його відльоту. В раді з нацбезпеки відмовились говорити більше про те, якою саме була реакція росіян.

У Києві Байден провів близько 6 годин. В столиці ввели найвищі заходи безпеки, а журналістам із супроводу заборонили повідомляти про пересування президента в реальному часі. 

“Видихнути з полегшенням вони змогли, коли Байден перетнув польський кордон — також на поїзді”, – підсумував Яриш. 

Нагадаємо, 20 лютого, несподівано, президент США Джо Байден прибув до Києва. Під час візиту він оголосив про виділення Україні пакету військової допомоги на $500 млн.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.