Театр імені Заньковецької – Національний, а не лише львівський

Ніколи такого не було й от знову. (А далі буде багато букв).

24.10.2023
Театр імені Заньковецької – Національний, а не лише львівський

Я вже про це писав минулого тижня, головним режисером НАЦІОНАЛЬНОГО (спеціально виділю це слово) театру імені Марії Заньковецької став (після проведеного конкурсу) український режисер Давид Петросян. Офіційно в театрі про це повідомили вчора, 23 жовтня.

І Львів не був би Львовом, якби знову не розділився на два табори.

“Українців для українського театру як завжди забракло…”, “Розвели як кошенят”, “театральні традиції Львова”.

Нагадаю, коли Мінкульт замість “патріота, львів’янина, який підняв театр з руїн” призначив “варяга з Одеси і Миколаєва” Максима Голенка, то у Львові цілі підписні листи одна політична партія активно лобіювала. Про те, що колишній керівник театру з ініціатором цих листів банально разом побухують, я не згадуватиму, але хочу таки акцентувати свою думку стосовно деяких інших питань.

1. Давайте раз і назавжди поставимо крапу в питаннях “українець – не українець” і “не львів’янин, а одесит, киянин і т.д.”. Думаю, що зараз ці питання остаточно повинні бути зняті і забуті. Ми ж перші постійно кричимо про одну країну. І якщо ти маєш патріотичну україноцентричну позицію, розмовляєш українською мовою, то жодної ролі твоє прізвище чи його закінчення немає.

2. Також раджу поставити крапку в питанні “львівський театр” і “театральні традиції Львова”. Театр ім. Марії Заньковецької – в першу чергу НАЦІОНАЛЬНИЙ, як я акцентував раніше. І де були ці всі захисники “львівського театру” коли його руйнував попередній керівник? Я вас щось не чув тоді, від слова “взагалі”! Тому краще просто мовчіть.

3. Про призначення Максима Голенка.

Це абсолютно правове і логічне рішення міністерства культури України. Поки театр був відданий на відкуп “львів’янам” його практично знищили й міністерство нарешті знайшло сміливість втрутитись. Чому Голенко? А чому ні? Наразі особисто мені подобається шлях на який став театр. Куди це приведе? Не знаю Але перші спроби показують доволі якісні зміни.

4. Чи повинен був Голенко одразу повернути тих кого випер зі скандалами попередник? Якщо не говорити про правові і юридичні механізми – далеко не факт. В театр одразу повернули Юрія Хвостенка і це сподобалось львів’янам. А кого повинні були повернути ще? При всій повазі до Федора Стригуна, Януша (Бельмондо) Юхницького, але ви ж розумієте, що це не реально (те що з ними не попрощались по людському це факт і сподіваюсь що це можна виправити в якомусь цікавому форматі). Але театру потрібна молодь і свіжа кров, його довели до стану коли скоро не буде кому зіграти роль тієї ж Химки в “За двома зайцями”, (неперевершеній Таїсії Литвиненко було 26 коли вона грала цю роль в кіно) зате в театрі збирають два повні склади для вистави “Життя прекрасне”.

Чи потрібно було повернути акторів, які після того, як їх пішли з театру повністю зникли з професії? Актор не грав 2-3 роки? Яка з нього користь (і спеціалісти зі мною погодяться)? Нагадаю Юрій Хвостенко коли пішов з театру він не “відпочивав” а потужно влився в колектив крутого театру у Франківську. Андрій Сніцарчук? Він зараз в ЗСУ і його фізично не можливо повернути в штат, але за моєю інформацією, його чекають в театрі. Анна Матійченко? Я був на конкурсі де була її спроба це зробити. Я не спеціаліст, але вибачте, але це буда відверто слабка спроба. Наскільки мені відомо, Анна зараз чудово себе почуває в Миколаївському національному театрі.

5. Про Давида Петросяна. Його обрано на конкурсі який був оголошений відповідно до всіх вимог законодавства. Всі охочі могли податись і взяти в ньому участь. Скільки було кандидатів ? Аж два!! Львів’ян? НУЛЬ! Агов! А де ви були?

Чи був конкурс проведений спеціально “під Давида” – можливо і навіть ймовірно. Але він таки був і це не було кулуарне призначення. А його постановка “Земля” таки хороша рекомендація. Ну й логічно, що керівник театру формує команду тих з ким він бачить як вивести театр з глибокої кризи. Потім він не зможе говорити, що йому не дали це зробити.

Чи хороший режисер Давид Петросян? На мою думку, так!

Чи кращий він за гіпотетичного Федора Стригуна? Це взагалі не питання – він людина іншого часу і на дворі таки XXI століття.

Чи подобається мені особисто Давид Петросян? Я завжди свою думку формую на перших враженнях і рідко помиляюсь. Тому як режисер і професіонал – подобається. Але маю до нього купу зауважень, як до людини, яка як-не-як буде представляти зокрема Львів. Сподіваюсь він зрозуміє і зміниться.

Чому не Орест Огородник, якого дуже люблять львів’яни? Ну як мінімум тому, що Орест не подався на конкурс (а максимум він не відповідав конкурсним вимогам, які прописали для режисера національного театру). Дуже люблю і поважаю Ореста і щиро зичу успіху з його проєктом, якого дуже бракує Львову – якісний театр антрепризи “ТАПООК”. Тому просто підтримайте його і бігом купувати квитки на їх вистави і підписатись на Fb.

6. Так є багато незадоволених. Так, я маю купу інформації з театру одразу з десятка різних джерел. “А ви знаєте…? А ви чули …?” Але всім потрібно зрозуміти, що так, як раніше вже не буде. В театрі завжди було два табори, одним було добре за Стригуна, іншим було добре за Мацяка. Зараз я так бачу обидва табори шоковані від змін, бо некомфортно стало всім. Але я чесно всіх попередив, що чергової “Holy War” не буде. Хіба там спробують поставити Чехова, Пушкіна або якогось Булгакова.

7. Що чекає театр ім. Марії Заньковецької? Я сподіваюсь на якісні зміни, багато нового сучасного репертуару і віддані глядачі. Чи це все буде? Побачимо, у випадку чого у Львові мити кістки вміють доволі якісно.

P.S. Цікаво, чи вийшов вже з лікарняного попередній керівник театру, який на кінець серпня вже повинен був отримати понад 80 бюджетних тисяч на своє “лікування”.

Андрій Маринюк

Джерело

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.