Росія заробила на контрабанді українського зерна щонайменше $530 млн

Гроші витратили на фінансування війни.

03.10.2022
Росія заробила на контрабанді українського зерна щонайменше $530 млн
Фото: умовне

Росія продає вкрадене українське зерно контрабандними каналами, щоб фінансувати війну, розв’язану Кремлем проти України, при цьому від початку повномасштабного вторгнення російській стороні вдалося заробити на цьому щонайменше 530 мільйонів доларів.

Про це повідомляє Associated Press, передає “Суспільне”

Як зазначає видання, коли цього літа до порту Лівану зайшло судно Laodicea, українські дипломати заявили, що на його борту знаходиться зерно, викрадене Росією в Україні, та закликали ліванську владу конфіскувати його. Однак Москва назвала звинувачення “хибними та необґрунтованими”, а генпрокурор Лівану став на бік Кремля і заявив, що 10 тисяч тонн ячмінного та пшеничного борошна не були викрадені, дозволивши розвантаження судна.

“Але розслідування, проведене Associated Press та програмою PBS Frontline, показало, що Laodicea, яке належить Сирії, є частиною витонченої контрабандної операції, організованої Росією, яка використовувала фальсифіковані декларації та хитрощі для крадіжки українського зерна на суму не менше 530 мільйонів доларів — гроші, які допомогли нагодувати військову машину президента Володимира Путіна”, — зазначають журналісти.

Зокрема, команда AP використовувала супутникові знімки та дані морських радіопередавачів, щоб відстежити три десятки суден, які здійснили понад 50 рейсів із зерном з окупованих Росією районів України до портів Туреччини, Сирії, Лівану та інших країн. Також журналісти переглядали вантажні маніфести, шукали повідомлення у соціальних мережах та брали інтерв’ю у фермерів, вантажовідправників та корпоративних чиновників, щоб розкрити подробиці масштабної операції з контрабанди.

Розслідувачам вдалося простежити шлях вантажу, який окупанти перевозили за допомогою Laodicea.

“Зерно і борошно, що перевозилися 138-метровим судном Laodicea, швидше за все, розпочали свою подорож у південноукраїнському місті Мелітополі, яке Росія захопила у перші дні війни”, — зазначає AP.

Журналісти розшукали відео, датоване 9 липня, на якому біля Мелітопольського елеватора помітний потяг із вагонами, що мали маркування російського ТОВ “Агро-Фрегат” та відповідний логотип. Також, за даними розслідувачів, робітники місцевого млина розфасували вкрадене борошно у великі білі мішки, подібні до тих, які три тижні потому судно доставило у Ліван.

На інших відео вони помітили потоки вантажівок-зерновозів, маркованих літерою “Z”, а також вагони “Агро-Фрегату”, які проїздять крізь портове місто Феодосія в окупованому Криму. Супутникові знімки також зафіксували вантажівки та потяги, які вишукувались у чергу під час завантаження зерна на судна. Про вивезення зерна з Мелітополя у Крим згадували й російській ЗМІ.

Окрім того, на супутниковому знімку журналісти ідентифікували судно Laodicea, яке стояло на причалі Феодосії.

“Радіотранспондер корабля був вимкнений, а його вантажні відсіки були відкриті та заповнені білою речовиною з вантажівок. За два тижні, коли він прибув до ліванського портового міста Триполі, він заявив, що перевозить зерно з невеликого російського порту на іншому березі Чорного моря”, — пише AP.

У копії суднових маніфестів, отриманої AP, зазначено, що пунктом відправлення є порт Кавказ у Росії.

“Вантаж був вказаний як близько 10 000 тонн “російського ячменю і російського борошна в мішках”. Відправником вантажу зазначалась компанія “Агро-Фрегат”, а покупцем — компанія Loyal Agro Co Ltd., оптова бакалійна крамниця зі штаб-квартирою в Туреччині”, — зауважують журналісти.

При цьому, всупереч вказаним даним, Laodicea не могло зайти у зазначений російський порт з огляду на свої розміри — воно неодмінно сіло б на мілину, підкреслюють розслідувачі.

Журналісти ідентифікували ще кілька суден та компаній, залучених у контрабандну схему РФ.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.