Росія експортує вкрадену в України пшеницю до Сирії

Експорт пшениці з окупованого Криму до Сирії зріс у 17 разів.

19.12.2022
Росія експортує вкрадену в України пшеницю до Сирії
Фото: умовне

Про це пише Reuters з посиланням на дані платформи Refinitiv та посольство України в ліванській столиці Бейрут, повідомляє “Forbes”.

Обсяг пшениці, яку відправляють до Сирії з чорноморського порту Севастополь у Криму, зріс цього року в 17 разів і склав трохи більш ніж 500 000 тонн. Це становить майже третину загального обсягу імпорту зерна до країни.

І Україна, і встановлена Росією влада, кажуть, що частина зерна була вивезена з окупованого Запоріжжя через Крим. При цьому Україна стверджує, що зерно вкрали окупанти, а Росія це заперечує.

Україна стверджує, що, як мінімум, частина зерна, що пройшло через Севастополь, була вивезена з українських територій після вторгнення Росії. Посольство України в Бейруті оцінює, що 500 000 тонн вкраденого українського зерна прибуло до Сирії після вторгнення з кількох портів. 

За даними Refinitiv, цьогоріч до кінця листопада Сирія імпортувала із Севастополя близько 501 800 тонн пшениці, порівнюючи з 28 200 тонн за весь 2021 рік. Вантажі були отримані з травня, а найбільша щомісячна партія 78 600 тонн припала на жовтень.

Вантажі пшениці зазвичай переміщуються до сирійських портів Латакія та Тартус на трьох сирійських кораблях. За даними Equasis та Міністерства фінансів США, кораблі – «Лаодикія», «Фінікія» та «Сурія» – належать державному Сирійському головному управлінню морського транспорту. Усі три судна перебувають під санкціями США з 2015 року за їхню ймовірну роль у конфлікті в Сирії.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.