Російська пропаганда шукає “докази нацизму” у назві бригади ЗСУ “Едельвейс”

Вона порівнює українську 10-ту окрему гірсько-штурмову бригаду з Першою гірською дивізією Вермахту, яка носила таку ж назву.

15.02.2023
Російська пропаганда шукає “докази нацизму” у назві бригади ЗСУ “Едельвейс”
Фото: умовне

Про це пише WAS.

По-перше, це неправда. Для відомого підрозділу армії Третього Райху це було лише прізвисько, а не офіційна назва. Едельвейс був зображений на емблемі дивізії.

1-ша гірська дивізія Вермахту, неофіційно “Едельвейс”

По-друге, такий самий символ використовували військові (як правило, гірські підрозділи) різних країн та епох. У едельвейсі приваблює не лише краса, а й витривалість, здатність рости в найсуворіших умовах гір.

Мода на зображення едельвейсу бере початок в Австрійській імперії середини 19 століття. У 1856-му молодий імператор Франц Йосиф під час гірського походу зірвав квітку на крутій скелі та подарував дружині Єлизаветі. Едельвейс став символом імператриці.

Різноманітні клуби туристів та альпіністів, які виникали у 19-му та на початку 20 століть, охоче брали квітку на свої емблеми.

У 1907-му той самий імператор затвердив едельвейс як знак, який носили на петличках бійці гірської бригади Збройних сил австрійських земель.

Під час Першої світової війни в австро-угорській армії існували корпус та дивізія з назвою “Едельвейс”. Неофіційно символ носили й інші підрозділи.

У роки Другої світової прізвисько “Едельвейс”, окрім згаданої 1-ї гірської дивізії Вермахту, носила 51-ша бомбардувальна ескадра Люфтваффе. Але водночас у Німеччині була підпільна молодіжна антинацистська організація “Пірати Едельвейсу”. У 1944-му її викрили, більшість “піратів” стратили або ув’язнили.

Сьогодні, окрім України, символ використовують гірські підрозділи в Австрії, Франції, Німеччині, Словенії, Польщі та Румунії. У Швейцарії це нагрудний знак для вищих офіцерів.

Польський нарукавний знак з едельвейсом

Румунський нарукавний знак з едельвейсом

Крім того, до 2016 року “Едельвейсом” називався 17-й загін спеціального призначення російських Внутрішніх військ (перейменований на “Авангард”).

Нагадаємо, 14 лютого 2023 року Володимир Зеленський присвоїв почесне найменування “Едельвейс” 10-й окремій гірсько-штурмовій бригаді ЗСУ. Неофіційно бригаду називали так і раніше, оскільки гірську квітку зображено на її нарукавному знаку.

10-та окрема гірсько-штурмова бригада “Едельвейс”. Нарукавний знак

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.