Ректора Почаївської семінарії УПЦ МП оштрафували за розпалювання релігійної ворожнечі

Йова Смакоуза зобов’язали сплатити 8,5 тис. грн штрафу.

09.01.2023
Ректора Почаївської семінарії УПЦ МП оштрафували за розпалювання релігійної ворожнечі

Підозру в цій справі священнослужитель отримав в грудні минулого року, повідомляє релігійно-інформаційна служба України. 

Архієпископ поширював через соцмережі “дописи”, якими принижував національну честь та гідність українців. Щоб “розганяти” деструктивний контент, ректор установи використовував анонімний профіль у Фейсбуці, зареєстрований у 2019 році, а для підготовки своїх “публікацій” користувався наративами російських пропагандистів.

У вироку немає цитат з його дописів, відомо лише, що лінгвістична експертиза встановила у ньому ознаки розпалювання релігійної ворожнечі. 

Під час слідства Йов Смакоуз співпрацював зі слідством та уклав з прокурором угоду про визнання винуватості. У ній священнослужитель визнав себе винним та погодився на обумовлене сторонами покарання.

Засідання у цій справі відбулось 4 січня. Як йдеться у вироку Кременецького райсуду, суддя Наталія Шульгач затвердила угоду і визнала Йова Смакоуза винним у порушенні ч.1 ст. 161 ККУ (розпалювання релігійної ворожнечі), призначивши йому 8,5 тис. грн штрафу. Крім того, священнослужитель повинен заплатити 9 тис. грн за проведені експертизи.

Додамо, що Йову Смакоузу 58 років, він уродженець Почаєва. Тривалий час він керував парафіями УПЦ МП в Канаді, а у 2018 році його призначили ректором Почаївської духовної семінарії.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.