Професорка Львівського університету Олександра Сербенська відзначила 95-ліття

1 березня 95-річчя відзначила доктор філологічних наук, Заслужений професор ЛНУ ім. Івана Франка, академік Академії наук вищої освіти України, дійсний член НТШ Олександра Антонівна Сербенська

01.03.2024
Професорка Львівського університету Олександра Сербенська відзначила 95-ліття

Про це повідомив  професор, викладач факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка Василь Лизанчук.

“Загальна сумлінна трудова діяльність Олександри Антонівни вписується у поважну цифру «80». 75 років кваліфікованої педагогічної діяльності талановитого мовознавця Сербенської наповнені щиросердною вдячністю тисяч вихованців за ґрунтовні знання. Доброчесна ювілярка належить до когорти активних творців львівської школи журналістики, яка відома не лише в Україні, а й за рубежем серед гуманітарної та журналістської еліти”, – йдеться у повідомленні.

Вже 65 років вона працює у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Зокрема, 50 років – у викладацькому штаті факультету журналістики: з 1973 р.  – доцент кафедри стилістики і редагування; згодом 12 років завідувала цією кафедрою. Майже 30 років Олександра Антонівна – професорка кафедри радіомовлення і телебачення.

“Словом Олександра Сербенська, яка нагороджена орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня, виростила багатий інтелектуально-педагогічний, науково-лінгвістичний, національно-духовний урожай. У цифровому вимірі – це понад 300 глибоко змістовних монографій, підручників, навчальних посібників, словників, методичних порад, брошур, передмов, наукових і публіцистичних статей, рецензій, текстів лекцій, тез і виступів на всеукраїнських і міжнародних конференціях”. – зазначив Лизанчук.

Сербенська – авторка таких видань: «Антисуржик. Вчимося ввічливо поводитись і правильно говорити», «Актуальне інтерв’ю з мовознавцем: 140 запитань і відповідей», «Мовний світ Івана Франка. Статті, роздуми, матеріали», «Характерники. Наша вдячність, пам’ять і шана», «Голос і звуки рідної мови».

“З роси і води Вам, Доброчесна Олександро Антонівно, міцного здоров’я, щасливої Долі Вашій Родині у вільній від московських загарбників-нищителів соборній, національній українській Україні. Нехай надалі Вашим духовно-моральним принципом буде Псалм: «Надійся на Господа і чини добро, живи на землі і зберігай істину»”, – написав Лизанчук.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.