На Тернопільщині зросли штрафи за незаконну вирубку новорічних дерев

В області тривають посилені заходи щодо попередження порушень при заготівлі та реалізації новорічних ялинок.

07.12.2023
На Тернопільщині зросли штрафи за незаконну вирубку новорічних дерев

Про це повідомили у Природному заповіднику «Медобори».

З метою збереження хвойних насаджень природно-заповідного фонду від самовільних рубок у передсвятковий та передноворічний період у природному заповіднику “Медобори” створено рейдові бригади та розроблено графіки їх виїзду.

За незаконну рубку дерев хвойних порід у межах територій природно-заповідного фонду, розрахунки розміру завданої шкоди суттєво зросли.

«За незаконну порубку хвойного дерева до 10 см доведеться сплатити 8 621,46 грн. Крім того за самовільну рубку новорічного хвойного дерева: ялинки, сосни в природному заповіднику «Медобори» згідно ст. 246 ККУ передбачено кримінальну відповідальність», – розповіли у заповіднику.

За незаконну порубку дерев в межах населених пунктів передбачено адміністративну відповідальність та суми штрафів: на громадян до 510 грн, на посадових осіб до 850 грн.

Відповідно сума збитків, яку доведеться відшкодувати за кожне самовільно видалене хвойне насадження, в залежності від діаметру дерева у корі біля шийки кореня, буде наступною – в межах населених пунктів за дерево діаметром пня: до 6 см – 800 грн; від 6,1 – 10 см – 1152 грн; від 10,1 до 14 см – 1500 грн.

«Наголошуємо, що штрафи за незаконну рубку хвойних насаджень суттєво зросли. Відповідно до ст.65 КУпАП незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка тягнуть за собою накладення штрафу: на громадян від 510 до 1 020 грн; на посадових осіб від 2 550 до 5 100 грн, а в захисних лісових насадженнях згідно ст.65¹ КУпАП сума штрафу становить: на громадян від 510 до 765 грн; на посадових осіб від 1 020 до 1 530 грн», – зазначили у заповіднику.

Також, за самовільну порубку хвойних насаджень розраховується шкода заподіяна лісу, яка відповідно становить діаметром пня дерева: до 10 см – 758,76 грн; 10,1 – 18 см – 3432,48 грн.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.