На Тернопільщині знайшли рідкісний артефакт 17 століття

В одному з будинків ринкової площі міста Збараж на Тернопільщині виявили рідкісний артефакт XVII століття тюркського походження.

07.11.2023
На Тернопільщині знайшли рідкісний артефакт 17 століття

Про це повідомляє Успіх in UA.

“В одному з будинків південного периметру ринкової площі Збаража, який львівські архітектори віднесли до кін. XVI ст., було знайдено річ, що однозначно говорить про її тюркське походження. Кругла кістяна пластина на відполірованій лицевій стороні містить профільний портрет мужчини з вусами, в головному уборі типу “тюрбан”, яке однозначно нагадує ростове зображення з ілюстрації до статті про пашу Ібрагіма Шишмана-“Товстуна”, що захопив і спалив Збараж у 1675 р. а “замок висадив в повітря”, – відзначив дослідник Руслан Підставка.

За його словами, друзі-мистецтвознавці припускають, що мала би бути ще металева оправа до цієї декоративної прикраси, а її автор, без сумніву, був професійним і талановитим гравером.

“Конструктивні зауваженння археологів чи мистецтвознавців тільки вітатимуться. Дякую друзям за знахідку і консультації”, – наголосив дослідник.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.