На Тернопільщині відновили курган, де поховані козаки з війська Хмельницького

На околиці Бучача на Тернопільщині освятили відновлену козацьку могилу та відреставрований хрест. Поховання датоване 1655 роком.

10.11.2023
На Тернопільщині відновили курган, де поховані козаки з війська Хмельницького

Про це розповів Суспільному депутат Чортківської районної ради Руслан Крупа, який є ініціатором відновлювальних робіт.

За його словами, в радянські часи місцеві жителі переховували хрест на кладовищі:

“Коли Україна стала незалежною, хрест поставили на старе місце, на могилу. Але він уже не мав належного вигляду, потребував оновлення. Та й курган запався”.

Руслан Крупа звернувся за допомогою до свого друга, історика-археолога Володимира Бевза зі Львова.

Він разом з професором Олегом Рибчинським встановили, що давність могили підтверджують записи в історії України Михайла Грушевського та Івана Крип’якевича. Також відповідні дані відшукали на старих мапах 1847 та 1917 років. На них є позначки могили. Хрест реставрували у Львові. Курган теж насипали по-новому:

“Люди допомагали грішми, транспортом, роботою. Ми завезли щебінь, підмурували, насипали зверху три вантажівки землі. Встановили хрест”.

Самої могили не розкопували, говорить Руслан Крупа. Припускають, що там покояться козаки з війська Богдана Хмельницького:

“Не знаємо, чи там поховані кілька козаків, чи кілька десятків. Може бути, що там покоїться хтось із відомих на той час проводирів. Тоді на цих теренах Хмельницький бився з польським військом, тому й з’явилися такі козацькі поховання. Це наша історія. Ми не маємо права її забути, скільки б часу не минуло з тих подій”.

На початку листопада оновлений курган та хрест освятили, також відправили панахиду за похованими тут воїнами козацької доби.

 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.