На Тернопільщині хочуть відновити і встановити пам’ятник радянському трактору

У Гусятині Чортківського району Тернопільської області планують встановити пам’ятник радянському трактору “Універсал-2”. У 2011 році його знесли, тепер хочуть відновити і поставити в центрі селища

24.07.2023
На Тернопільщині хочуть відновити і встановити пам’ятник радянському трактору

Кореспонденти “Суспільного” з’ясовували, як ставляться до цього місцеві жителі та що кажуть представники місцевої влади.

“Приймають стратегічне рішення встановити символ комуністичної епохи в Гусятині. Я вважаю, що народ і так не дав би їм це зробити, сто відсотків не дадуть, хай вони це не пробують”, – говорить житель Гусятина, колишній селищний голова Михайло Савчук.

Пам’ятник радянському трактору “Універсал-2”, який планують встановити в Гусятині, знесли в 2011 році. Зараз відновлюють, каже Михайло Савчук.

Михайло Савчук, житель Гусятина

“Вони вирішили цей трактор відновити, пофарбувати, зробити з нього якийсь толк. Він уже був іржавий, постамент обсипався. Тоді я прийняв рішення, сам особисто. Ми взяли техніку, кран, машину – демонтували цей трактор. Завезли в комунальне підприємство і там його залишили. Після того почався великий шум, громадськість не реагувала сильно, тільки старі комуністи. Частина цього пам’ятника, постамента залишилася. Була досить висока споруда”.

Трактор “Універсал-2”, який планують встановити в Гусятині

За словами Михайла Савчука, радянський трактор попередньо мав бути перед Гусятинським фаховим коледжем Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, адже його відновлювали студенти коледжу.

“Я бачу, що змінилося. Позбивали знаки “СРСР”, “Завод “Ілліча”, я їх уже не бачу. Вони були прибиті тут. Трактор тільки пофарбували на сіро, він тоді був синього кольору, бо я пам’ятаю”.

Місце, де має бути постамент із трактором

На сесії Гусятинської селищної ради 11 липня вирішили встановити пам’ятник в центрі селища, біля Гусятинського краєзнавчого музею.

Віктор Гудь, заступник Гусятинського селищного голови

“Ніхто ще трактор пам’ятником не робить. Є рішення сесії, попередньо визначили місце, де його можна встановити. Остаточне слово – за громадою, тільки після повного погодження з громадою будемо приймати більш конкретні рішення”, – розповів заступник Гусятинського селищного голови Віктор Гудь.

Проти пам’ятника радянському трактору і житель громади Михайло Новінчук. Він каже, хоче встановити погруддя українському письменнику, культурно-громадському діячу, етнографу, педагогу, уродженцю Суходолу колишнього Гусятинського району Михайлу Ломацькому. Чоловік звернувся до селищної ради.

Михайло Новінчук, житель Суходолу

“Мені написали відповідь, що “недоцільно встановлювати погруддя Михайлу Ломацькому, оскільки є меморіальна дошка”. У них має бути почуття встиду та сорому, чесне слово. Мені боляче, що в нас така влада. Тут нічого від них не треба було, тільки сказати: “Запропонуємо те місце, чи те місце”.

Біля меморіальної дошки Михайлу Ломацькому

Про значення пам’ятника трактору “Універсал-2” розповів науковий співробітник обласного Центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Володимир Салук.

Володимир Салук, працівник центру охорони пам’яток культурної спадщини області. Фото “Суспільне”

“Маємо паспорт на цей об’єкт. Тогочасний радянський паспорт. Первісна назва: “Пам’ятник першим механізаторам району”. З історичної довідки бачимо, що пам’ятник мав ідеологічну підоснову. Згадуються післявоєнні роки, соціалістичні перетворення. Знаємо, що Галичина була окупована радянським союзом. Йдеться про те, що ніби в ті тяжкі роки боротьби з “буржуазними націоналістами” радянська влада допомагала селянам. Для того, щоби поставити крапку в цьому питанні, наша установа вирішила звернутись до Українського інституту національної пам’яті, щоби вони остаточно дали відповідь, чи підпадає під декомунізацію саме цей об’єкт?”

 

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.