На Львівщині вшанували пам’ять польських бійців, які загинули у битві з більшовиками

Битва під Задвір’ям, тепер Золочівський район, відома як «Польські Термопіли», відбулася 17 серпня 1920 року.

21.08.2023
На Львівщині вшанували пам’ять польських бійців, які загинули у битві з більшовиками

Як повідомляє пресслужба Львівської ОВА, батальйон із кількохсот польських добровольців, так званих львівських орлят, під командуванням капітана Болєслава Зайончковського, зупинив наступ більшовицьких сил Першої Кінної армії Сємьона Будьонного, і завадив наступу більшовиків на Львів. З 330 польських добровольців загинули 318. Частина з них поховані у братській могилі у Задвір’ї, інші – на військовому цвинтарі Орлят на Личакові.

Бій відбувся у межах тодішньої польсько-радянської війни (1919-1920 рр.), у якій Польська Республіка та Українська Народна Республіка протистояли радянській росії.

Сьогодні представники Польщі та України вшанували пам’ять загиблих добровольців біля кургану у селі Задвір’я, де тривала битва. Серед учасників заходу – заступник начальника Львівської ОВА Олександр Кулепін, Генеральна консулка Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкєвіч, президент Польського товариства охорони військових могил у Львові Януш Баліцький, директор департаменту міжнародної технічної допомоги та співробітництва Львівської ОВА Роман Шепеляк та інші.

Учасники заходу приєдналися до Святої Меси і поклали квіти до пам’ятника польським бійцям, що полягли у битві 1920 року. Також всі спільно виконали Гімн Республіки Польща та України.

Організувало захід Польське товариство охорони військових могил у Львові у співпраці з Генеральним консульством Республіки Польща у Львові.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.